Мултимедијално извођење „Риголета” под ведрим небом у Новом Саду поставило нове стандарде културних догађаја у доба пандемије

Објављено у категорији: Вести

Нови Сад, будућа Европска престоница културе, у понедељак увече је, у оквиру Калеидоскопа културе као једног од носећих програма пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, својим суграђанима поклонио мултимедијални спектакл – извођење опере Риголето на отвореном, испред новосадског Чешког магацина, споменика културе историјског наслеђа овог града.

Уз видео-пројекцију на фасади дугој 50 метара, која је за ову прилику оживела као сценографија чувене опере, „Риголето” је у условима пандемије представљен и публици широм света путем онлајн стрима на каналима пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” и преноса уживо на националном јавном сервису. Извођење опере на отвореном реализовано је у копродукцији са најстаријим српским театром, новосадским Српским народним позориштем, под диригентском палицом Аргентинца Луиса Горелика и у режији Александра Николића.

Овај догађај уједно је представио и завршницу четвородневног отварања Калеидоскопа културе, као једног од носећих програма предстојеће године титуле, која се, на основу предлога Европске комисије, по свему судећи, помера за 2022, уместо првобитно најављене 2021. године услед пандемије Ковида-19.

Отварање Калеидоскопа културе у Новом Саду ове године представљено је на простору Великог Лимана, новосадског дистрикта који се тренутно, у склопу припрема за годину титуле, трансформише из запуштеног индустријског комплекса у центар новосадске уметничке продукције и савременог стваралаштва. Калеидоскоп културе, као пројекат културе заједништва, током наредних пет недеља ће представити пет врста уметности, а акценат је стављен на креирање нове публике и децентрализацију културних садражаја.

Након Марибора (2012) и Ријеке (2020), Нови Сад је трећи град са подручја бивше Југославије који је проглашен Европском престоницом културе, а један од првих градова из земаља кандидата за ЕУ који је освојио ову престижну титулу.

Након избијања пандемије коронавируса, Нови Сад је изразио солидарност са Ријеком и Галвејом, престоницама културе 2020. године и подржао њихово продужавање године титуле до 2021. године. Титула Европске престонице културе није важна само за град који је носи, већ представља пројекат од националног значаја и платформу за повезивање градова на регионалном и европском нивоу.

 

Фото: В. Величковић, Ј. Ивановић

Оставите одговор