Rezultati Izbora najboljeg rešenja za javne prostore u Novom Sadu

Projekat Fondacije Novi Sad 2021 pod nazivom “Nova mesta” pokrenuo je proces uređenja malih javnih površina u Mesnim zajednicama i prigradskim naseljima u Novom Sadu. Ovaj projekat je ujedno i prvi infrastrukturni projekat predviđen za realizaciju u sklopu Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine.

“Nova mesta” metodološki uvodi direktno učešće građana u proces dizajniranja javnih prostora, koji su kroz predloge lokacija za realizaciju, ankete i fokus grupe dali ključne odrednice za raspis urbanističko-arhitektonskog konkursa koji je završen 15. septembra pod stručnim vođstvom Društva arhitekata Novog Sada. Građani su takođe imali priliku i da na sajtu Fondacije Novi Sad 2021 glasaju za rešenje koje prepoznaju kao najbolje. Zahvaljujemo se svima koji su glasali i dali svoj doprinos.

Stručni žiri radio je u sastavu:

  •  doc. dr Pavle Stamenović, d.i.a., Arhitektonski fakultet, Beograd
  •  doc. dr Rene Lisac, d.i.a., Arhitektonski fakultet, Zagreb, Predsednik DAZ
  •  Vera Golubović, d.i.a., Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, Novi Sad
  •  dr Darko Polić, d.i.a., Predsednik radne grupe za kapitalne infrastrukturne projekte u okviru projekta “Novi Sad 2021” – Predsednik žirija
  • Dejan Mitov, d.i.a., Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad – zamenik člana žirija učestvovao u radu žirija umesto doc. dr Ana Pajvančić Cizelj

Izvestilac konkursa:

  • Violeta Stefanović, d.i.a., Društvo arhitekata Novog Sada

 

Žiri je doneo odluku o nagrađenim konkursnim rešenjima čija realizacija se očekuje u toku ove i naredne godine.

Kompletan izveštaj žirija možete preuzeti ovde.

Izložba svih pristiglih radova i razgovor na temu ovog konkursa će biti održani u sklopu Festivala kulture prostora, a otvaranje izložbe je predviđeno za petak 29. septembar 2017. godine u 19 časova. Razgovor sa predstavnicima žirija i raspisivača konkursa je zakazan za nedelju, 1. oktobra u 17 časova u prostoru stare Svilare u Almaškom kraju u Novom Sadu (Kosovska 33).

 

Fondaciji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ se zahvaljuje svima koji su doprineli realizaciji ovog projekta.