Poziv fotografima za umetničku rezidenciju u Japanu

„Evropski pogledi na Japan/Japan danas“ naziv je otvorenog poziva koji se realizuje u okviru istoimenog projekta i uključuje umetničku rezidenciju u Japanu iz oblasti savremene fotografije.

Odabrani umetnik ili umetnica dobiće priliku da boravi u japanskim prefekturama Osaki ili Naganu između jula 2020. i maja 2021. godine u trajanju od 20 do 25 dana i da na svojstven način, kroz fotografiju, predstavi ličnu percepciju kulture Japana. Rezidenciju realizuje „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“ u okviru rezidencijalnog programa Umetnik u gostima (Plants AiR) u partnerstvu sa organizacijom „EU Japan Fest“.

Pozivaju se zainteresovani umetnici da do 31. marta 2020. pošalju prijavu ispunjavajući sledeće kriterijume:

  1. Da se profesionalno bave fotografijom u okviru savremene izlagačke prakse i/ili dokumentarne umetnosti (izložbe u galerijama, muzejima, da učestvuje u umetničkim ili dokumentarnim projektima, rezidencijalnim boravcima, itd.);
  2. Da su punoletni državljani Republike Srbije;
  3. Da tečno govore engleski jezik;
  4. Da nisu izabrani u ranijem periodu za neki od rezidencijalnih programa u organizaciji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ ili programa mobilnosti (Plants AiR, Kizuna, Mobilnost, itd).

Prednost će biti data kandidatima/-kinjama koji stvaraju i žive u Novom Sadu i na teritoriji opština Zone 021 (Irig, Beočin, Sremski Karlovci) u cilju podrške novosadskim umetnicima uoči projekta Evropska prestonica kulture, kao i podsticaja decentralizacije umetničkog stvaralaštva.

Troškove putovanja, lokalnog prevoza u Japanu, tehničke troškove i troškove smeštaja pokriva organizator, a izdvojen je i honorar za odabranog umetnika u iznosu od 4.000 evra.

Prijava treba da sadrži:

1. portfolio 3-5 odabranih radova (serija fotografija) objedinjenih u jednom PDF fajlu koji ne prelazi 5 MB;

2. profesionalnu biografiju – CV sa ključnim projektima: učešće na grupnim i samostalnim izložbama, rezidencijalnim programima, itd.

Navedenu dokumentaciju potrebno je poslati na imejl: plantsair@ns2021.rs sa naznakom „Rezidencijalni program European Eyes on Japan 2020“ najkasnije do 31.3.2020. godine u ponoć

Nakon prvog kruga selekcije, odabrani kandidati koji uđu u drugi krug biće u obavezi da pripreme predlog projekta za umetnički fotografski projekat u Japanu, kako bi se donela konačna odluka i odabir kandidata.

Kandidate selektuje umetnička direktorka i kustoskinja projekta Mikiko Kikuta.

„Evropski pogledi na Japan / Japan danas“ je projekat iz oblasti fotografije započet 1999. godine u cilju promovisanja japanske kulture, kreiranja mreže umetnika i uspostavljanje saradnje između Japana i evropskih zemalja. Projekat svake godine poziva fotografe iz Evrope da fotografišu japanske prefekture, fokusirajući se na savremeno japansko društvo i njihovu svakodnevicu. Ovim fotografijama otvaraju se novi načini iščitavanja raznovrsnih aspekata svakodnevnog života stanovnika Japana koji često ostaju zanemareni. Sa druge strane, ovo je i jedinstvena prilika za fotografe iz Evrope da prodube znanje o japanskoj kulturi.

Fotografije nastale tokom rezidencije postaju deo kolekcije projekta „Evropski pogledi na Japan/Japan danas“, nakon čega se, u sklopu kolektivnih izložbi, izlažu u Evropskim prestonicama kulture i Japanu, a zatim se doniraju prefekturama u kojima su nastale i postaju deo kolekcija fotografija o kulturnom nasleđu tog podneblja.

Do sada je u projektu učestvovalo 66 evropskih umetnika, a fotografisano je 40 od ukupno 47 japanskih prefektura. Listu učesnika možete pogledati ovde.

Program „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) koji se realizuje u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ teži internacionalizaciji lokalne umetničke scene, edukaciji i umrežavanju lokalnih umetnika sa inostranim umetnicima i organizacijama. Kroz ovaj program podržavaju se novosadski umetnici u realizaciji odlazećih rezidencija, ali se i stranim umetnicima omogućava  da dođu u Novi Sad i da kroz rad sa lokalnim umetnicima razmene iskustva i znanja.