Чешка уметница у Новом Саду у оквиру програма резиденција „Plants AiR“

Објављено у категорији: Вести

Естер Тајрихова (Ester Tajrychová) дечји је илустратор из Чешке која борави у Новом Саду од 3. јуна до 13. јула у оквиру резиденцијалног програма „Plants AiR“. Резултат посете биће илустрована књига одабраних песама за децу Јована Јовановића Змаја.

Током резиденције у нашем граду, ова чешка уметница одржаће неколико креативних радионица са малишанима са којима ће радити у оквиру пројекта „Илуструјмо Змаја“. Прва радионица Естер Тајрихове биће одржана у оквиру 61. Змајевих дечјих игара у суботу 9. јуна од 18 часова у оквиру Сликарског атељеа у Змај Јовиној улици. Након ове, уследиће и радионице које реализујемо у сарадњи са удружењем „Мала срећна колонија“ и Основна школа „Јован Јовановић Змај“ из Сремске Каменице.

На крају ових креативних дружења са децом, као резултат инспирације коју ће уметница понети из Новог Сада, настаће илустрована књижица са 15-20 песама Јована Јовановића Змаја.

Своја очекивања од ове резиденције Естер сабира овако: „Одувек ме је фасцинирала дечја машта, радује ме што ћу са малишанима моћи да разговарам језиком цртежа. Поред овог искуства, заиста сам срећна јер ће ми илустровање књиге песама за децу донети велико задовољство. Једва чекам да посетим новосадске музеје и галерије, а, осим тога, дозволићу да ме Нови Сад изненади својим садржајима, да ме инспирише. Свако ново искуство задовољава моју знатижељу и отвара врата другачијој врсти креативности“.

Резиденцијални програм „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“ подржава мобилност уметника и актера у културним и креативним индустријама: како домаћих који одлазе у друге европске престонице културе, тако и странаца који нам се својим креативним остварењима представљају у Новом Саду. 

 

Оставите одговор