Пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе“ представљен на радионици RESTART_4Danube

Објављено у категорији: Вести

У оквиру разговора на онлајн радионици RESTART_4Danube, одржаној у среду 14. априла у оквиру Дунавског транснационалног програма, три престонице културе из региона представљене су у сегменту „Искуства Европских престоница културе“.

Искуство Ријеке представио је г. Иван Шарар, руководилац сектора за културу Града Ријеке, Марибор је представила Брина Лазар, док је о пројекту Нови Сад – Европска престоница културе говорио г. Владимир Радмановић, руководилац сектора за међународну сарадњу.

Они су поделили своје искуство из различитих позиција – Марибор као прва ЕПК из региона бивше Југославије, који је титулу носио 2012. године, Ријека као престоница која је затечена пандемијом коронавируса, због чега им је година титуле продужена до априла 2021. године, и Нови Сад, којем је година титуле одлуком Европске комисије и Европског парламента пребачена на 2022. годину.

Након презентације одржан је и панел „Креативне и културне индустрије и урбана регенерација у Дунавском региону“, на ком су панелисти дискутовали о стратегијама развоја Дунавског региона, те капацитетима и потенцијалима креативних индустрија.

Дунавски транснационални програм је инструмент финансирања Европске територијалне сарадње (ЕТЦ), познатији као Interreg. ЕТЦ је један од циљева кохезионе политике Европске уније и пружа оквир за спровођење заједничких акција и размене политика између националних, регионалних и локалних актера из различитих држава чланица.

Радионица је реализована у организацији Хрватске привредне коморе и Града Ријеке.

Оставите одговор