Eдукативна радионица универзалног дизајна

Објављено у категорији: Вести

У среду, 14. марта 2018. године у просторијама Историјског архива Града Новог Сада, одржана je радионица универзалног дизајна намењена запосленима у институцијама културе чије је седиште на територији Града Новог Сада и општина Ириг, Сремски Карловци и Беочин (Зона 021).

Радионица је један у низу од програма који се реализују у оквиру пројекта Изван зоне комфора са Публиком у фокусу – изградња публике је циљ којем стремимо јер су грађани Новог Сада у фокусу деловања Фондације и пројекта Европска престоница културе. Присутнима су се обратили члан Градског већа за културу Далибор Рожић и председница УО Фондације Тијана Палковљевић Бугарски.

Далибор Рожић нагласио је да се одржавањем  овог едукативног скупа реализује Акциони план стратегије културног развоја којим је прописана сарадња са тимом за приступачност града Новог Сада формираном 2013. године: „Конкретно, овим се испуњавају услови за остваривање тог плана по тачки 3.6 –  прилагодити просторе и садржаје у култури грађанима и грађанкама са инвалидитетом.“ Едукативне активности које Фондација реализује допринеће унапређењу капацитета установама културе да испуне услове за приступачност, да се крене у мапирање целог града како би се подаци унели у ГИС и израдила интерактивна мапа која би нашим суграђанима омогућила достојан и квалитетан живот.

Тијана Палковљевић Бугарски поручила је установама културе да ће једног дана законом бити обавезни да испуне услове за приступачност: „Не треба да чекамо дан када је то обавезно већ урадити то пре него што нас закон примора – испунити форму не значи ништа, а ставити форму у функцију значи много.“ Палковљевић Бугарски је истакла и чињеницу да су особе са инвалидитетом невидљиве у нашем друштву јер друштво није учинило ништа да то промени. „Ми морамо средину прилагодити и њиховим потребама, као што то радимо за себе.“ Галерија Матице српске је у овом смислу отишла јако далеко и изградила како рампе и лифтове, тако и апликације и програмске садржаје прилагођене особама са инвалидитетом.

Марија Вребалов консултанткиња за приступачност, присутне је упознала са појмом приступачности, њеној најширој примени кроз приступачно окружење, услуге, производе, транспорт и комуникацију.

Мр Снежана Николић тифолошкиња, Мирјана Исаков дизајнерка и Милеса Милинковић – директорка Међународног филмског фестивала „Ухвати филм“ представиле су искуства на унапређењу приступачности у три градске установе, приступачност уметничког стваралаштва у нашем окружењу и примере светске праксе, као и примере приступачности у организацији догађаја.

Фондација „Нови Сад 2021“ захваљује се свим учесницима на великом одзиву и нада се да ће усвојена знања и вештине моћи да примене у најскоријој будућности, ангажовањем кроз пројектне и конкурсне активности. 

 

Оставите одговор