Публика у фокусу: „Културно благо: свет у музејском ковчегу“

Објављено у категорији: Вести

Пројекат „Музеј младих“ суфинансиран кроз јавни конкурс „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у Спомен-збирку Павле Бељански доноси несвакидашњу изложбу. Почевши од 8. августа од 20 часова, за када је заказано отварање, до 31. августа за јавност ће бити отворена изложба ученика Школе за дизајн „Богдан Шупут“, под називом „Културно благо: свет у музејском ковчегу“. Ауторке изложбе су Милица Орловић Чобанов, Марта Ђармати (Спомен-збирка Павла Бељанског) и Александра Решњак Пешић задужена за дизајн поставке.

Изложба обухвата тридесетак ученичких радова инспирисаних причом о уметницима из колекције Спомен-збирке и њиховим делима. Осмишљена је кроз концепт „музејског ковчега“ у заједничком раду кустоса Спомен-збирке, ученика и дизајнерке поставке, с идејом активнијег укључивања младих у осмишљавање, реализовање и промовисање културне понуде свог града.

Кроз пројекат „Музеј младих“ подржаном од стране Фондације „Нови Сад 2021”, у оквиру програма Омладинске престонице Европе Нови Сад, а у сарадњи са партнерима Театром младих „Мишоловка“, Удружењем грађана „Умивање“ и Школом за дизајн „Богдан Шупут“, прошло је више од сто средњошколаца из Новог Сада и Зоне 021 (Општина Ириг), који су се на позоришним, филмским, изложбеним креативним радионицама упознавали са богатом историјом Спомен-збирке Павла Бељанског и културом Новог Сада.

Да је млада „публика у фокусу“ овим пројектом је доказано кроз учешће младих у различитим програмима, попут дружења са Миланом Исаковићем, наследником Павла Бељанског и сликању мртве природе по узору на велику уметницу Љубицу Цуцу Сокић, којима је било омогућено да из сасвим другог угла спознају дародавца Павла Бељанског, његову колекцију и време у којем је представљена јавности, давне 1961. године.

Оставите одговор