Публика у фокусу: симфонијска бајка за децу „Пећа и вук“ у Врднику

Објављено у категорији: Вести

У суботу 3. новембра Војвођански симфонијски оркестар под диригентском палицом Микице Јевтића извешће симфонијску бајку за децу „Пећа и вук“ Сергеја Прокофјева у етно комплексу „Врдничка кула“ у Врднику. Оркестру ће се на сцени у улози наратора придружити првак Позоришта на Теразијама, глумац Драган Вујић Вујке.

Улаз на концерт је бесплатан, а нова аутобуска линија број 86 Нови Сад-Ириг-Врдник у суботу 3. новембра у термину од 9:50 сати возиће измењеном трасом од главне аутобуске станице у Новом Саду до етно комплекса „Врдничка кула“, док је повратак организован у термину од 16:15 часова.

Концерт се изводи под покровитељством Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као један од пројеката који је финансиран кроз конкурс Фондације „Публика у фокусу“ средствима опредељеним из буџета АП Војводине за 2017. годину. 
С обзиром да установе културе, попут Војвођанског симфонијског оркестра, играју пресудну улогу у приближавању културног наслеђа и савременог културног стваралаштва широј публици, Фондација „Нови Сад 2021“ излази изван „зоне комфора“ и вредности савременог стваралаштва приближава најмлађој публици организацијом овог несвакидашњег концерта на необичном месту.

О симфонијској бајци

Сергеј Прокофјев, композитор „Пеће и вука“, овим делом желео је да научи младе слушаоце како да слушају оркестарску музику и схвате њен садржај. У том смислу, имао је узбудљив изазов – како деци предшколског и школског узраста приближити једну од апстрактних уметности, како представити инструменте великог симфонијског оркестра…
Заинтересован причом о дечаку Пећи који уз помоћ животиња и ловаца успева да ухвати злог вука, композитор пише симфонијску бајку. Сваки лик из бајке представљен је инструментом оркестра. Мачку представља кларинет, птичицу флаута, патку обоа, вука хорна, деду фагот, а Пећу гудачки инструменти. Програм „Публика у фокусу“ започела је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” крајем 2017. године са циљем оснаживања установа културе чије се седиште налази на територији Града Новог Сада и општинама Сремски Карловци, Ириг и Беочин, у процесу развоја публике, како би се повећало учешће грађана у јавном културном животу.

Ово концертно извођење симфонијске бајке Сергеја Прокофјева уједно је и део стратегије подизања капацитета Фрушке горе, коју у сарадњи са покрајинском владом развија Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”. Фондација ће у наредном периоду на Фрушкој гори реализовати више од 30 културних пројеката у које ће бити укључено 11 институција културе, више од 300 културних радника и више од 40 невладиних организација.

 

 

One Response to “Публика у фокусу: симфонијска бајка за децу „Пећа и вук“ у Врднику”

Оставите одговор