Публика у фокусу институција културе

Објављено у категорији: Вести

Децембар доноси промене у приступу публици када је реч о институцијама културе реализацијом пројекта Фондације „Нови Сад 2021“ – Публика у фокусу институција културе

(у Апликационој књизи под називом „Изван зоне комфора“).

 

Пројекат има за циљ да оснажи установе културе у Новом Саду разменом знања, искустава и примера добре праксе са експертима из области културног менаџмента. Сврха напора који се у том правцу чине огледа се у подизању кадровских потенцијала усмерених ка ангажовању и развоју публике, креативном приступу пројектном планирању, као и укључењу у реализацију пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Први догађај у оквиру ових пројектних активности у организацији Галерије Матице српске јесте конференција „Open museum“ од 4. до 6. децембра. На конференцији ће први дан бити посвећен отварању музеја ка особама са инвалидитетом и презентовању искустава иностраних стручњака на овом пољу, уз специјализовану изложбу за слепе и слабовиде. На другом дану конференције експерти из Велике Британије и Уметничко-историјског музеја из Беча представиће иновације у примени нових технологија у музејима. Том приликом биће представљени и резултати пројекта Галерије Mатице српске „Доживи уметност“ који је подржао УНЕСKО.

Након тога, 18. 12. следи догађај у Музеју Војводине који реализује Музејско друштво Војводине и Секција музејских педагога уз подршку Фондације „Point“ и у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021“ под називом Музеј и едукација: Сарадња музеја и образовних институција и указује на значај, могућности, препреке, проблеме и примере добре праксе у сарадњи културног и образовног сектора. 

Поред поменутих активности, у организацији Фондације „Нови Сад 2021“, 20. и 21. 12. одржаће се радионица намењена руководиоцима и запосленима у установама културе, на тему развоја нове и старе публике у просторијама Историјског архива града Новог Сада. Експерти из области менаџмента у култури, ангажовани на реализацији пројеката европских престоница културе, размениће са полазницима знања, иновативне приступе и примере добре праксе, те заједно развијати конкретне предлоге пројеката које припремају установе културе за наступајућу годину.

Изградња капацитета институција и актера у култури један је од задатака пројекта Европска престоница културе на ком ће се из године у годину све више радити. Како би репозиционирали Нови Сад на културној мапи Европе, овај задатак, поред улагања у инфраструктуру, подразумева промене и иновације у начину рада и развоја пројеката, те привлачења публике, свих културних актера.

                                      

 

Оставите одговор