Пролеће у културним станицама широм Новог Сада

Објављено у категорији: Вести

Културне станице, јединствен модел културе у овом делу Европе, један су од најзначајнијих легата пројекта „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“. Измештене из самог центра града, ослањају се на идеју о децентрализацији културе и базирају се на партиципацији грађана и отворености ка ствараоцима у области културе.

Упркос пандемији, током 2020. године у осам културних станица реализовано је више од 300 уметничких и културних догађаја, а у прва три месеца 2021. године, успешно је реализовано чак 50 догађаја, онлајн и уживо уз присуство публике, уз поштовање свих мера.

И овог пролећа културне станице најављују бројне догађаје.

Културне станица Свилара

 

Изложбе, фестивали, радионице и музика у Културној станици Свилара

Културна станица Свилара је нови омиљени простор уметничке сцене Новог Сада. Само у априлу посетиоце очекују изванредни програми:

У мају месецу Културна станица Свилара представиће:

  • Sino-Serbian Youth Photography Exhibition and Chinese Documentary Film Week
  • Шести интернационални фестивал хармонике и камерне музике „Еуфонија“
  • Реситал „Флаута и клавир“ концертног дуа Петра Поповића и Александра Ђермановића

* Организатор задржава право измене термина и формата програма у складу са епидемиолошком ситуацијом и актуелним мерама. Актуелне информације о програмима доступне су на сајту Културних станица.

Културне станице Еђшег

 

Радионице и опера за децу у Културној станици Еђшег

Културна станица Еђшег и овог пролећа представиће садржајан програм за најмлађе Новосађане. Сваког понедељка од 18 сати биће одржане радионице „Са лутком кроз наслеђе“, на којима полазници имају прилике да се упознају са историјом луткарства, израдом, техником, материјалима и трендовима некад и сад. Средом од 18 часова се настављају Ликовно-едукативне радионице, где ће заинтересованима бити представљене ликовне технике и правила ликовног обликовања. Субота од 12 сати је резервисана за Радионице типографије, где се уче основе калиграфије, илустрације и дизајна. Све радионице су бесплатне, а неопходно је послати пријаву на мејл адресу: radioniceudvorcu@gmail.com.

Културне станице ОПЕНС

 

Културна станица ОПЕНС добар пример савремене архитектуре у Војводини

Културна станица ОПЕНС представљена је као добар пример савремене архитектуре у Војводини на гостујућој изложби у Љубљани, која је део велике традиционалне бијеналне изложбе Друштва архитеката Љубљане под називом „Архитектура инвентура 2018–2020“. Културна станица ОПЕНС нашла се међу седам истакнутих архитектонских примера из Војводине, реализованих у последње две године, а избор је, на позив Друштва архитеката Љубљане, начинио словеначко-српски архитекта и селектор, Андреј Стреховец, члан управног одбора Друштва архитеката Новог Сада (ДаНС).

Културне станице су нова средишта културе у Новом Саду – нови простори у којима стварамо нове програме. Аутентичне и приступачне, културне станице доносе културно-уметничке садржаје свуда и до свих.

Све догађаје у културним станицама широм Новог Сада планиране овог пролећа можете пронаћи на званичном сајту: kulturnestanice.rs.

За аутентичне новосадске просторе, процесе, програме и људе, посетите сајт visitns.rs.

 

Фото: Јелена Ивановић

Оставите одговор