Нови Сад део мреже европских градова који подстичу интеркултурални дијалог

Објављено у категорији: Вести

У оквиру пројекта Европске уније „Европски градови подстичу интеркултурални дијалог и борбу против дискриминације миграната и мањина“ (European Towns Fostering Intercultural Dialogue and Combating Discrimination of Migrants and Minorities) у Ријеци, овогодишњој престоници културе, одржан је први састанак партнера на овом значајном пројекту. Сусрет у Ријеци од 22. до 24. јануара увод је у пројекат, повод за упознавање партнера и покретање тзв. мреже партнера пројекта.

Носеће теме сусрета у Ријеци биле су културна разноликост, бела књига о интеркултуралном дијалогу о европским иницијативама, миграције и хуманитарна криза, као и размена искустава које су поделили представници градова-Европских престоница културе, а међу њима и представници тима „Нови Сад 2021“ .

Сусрет у Ријеци окупио је 15 партнера из 14 земаља, од којих су 11 чланице Европске уније (Летонија, Пољска, Хрватска, Грчка, Литванија, Италија, Шпанија, Холандија, Румунија, Уједињено Краљевство, Бугарска) и три суседне земље Србија, Македонија и Албанија. Међу овим представницима je чак шест носилаца престижне титуле Европске престонице културе (Ријека, Каунас, Темишвар, Нови Сад, Пловдив) што додатно доприноси интернационалној размени идеја које се тичу важних актуелних тема као што је мигрантско питање и статус мањинских група у друштву.

Многобројни модератори и панелисти изнели су своје виђење културалних различитости у Европи са циљем да се подигне свест о богатству културне средине Европске уније и да се промовишу њене кључне вредности – плурализам, толеранција, интеркултурална размена и многе друге, што даље доприноси развоју европског идентитета који поштује различитости, који је динамичан и вишедимензионалан. О томе сликовито говори чињеница да је планирано ангажовање више од 3000 учесника који ће учествовати у организацији међународних догађаја, онлајн дебата и других активности.

Пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и сам интегрише различите активности које се тичу питања миграната и мањинских група активирајући свест грађана на ту тему.

Оставите одговор