Пројекат „Нови Сад 2021“ представљен на радионици Деска Креативна Европа

Објављено у категорији: Вести

Деск Креативна Европа Србија и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ организовале су радионицу посвећену неформалном образовању ангажованима у установама и организацијама које припремају документацију за учешће на конкурсима програма Креативна Европа. Ова радионица била је и одлична прилика заинтересованим професионалцима у култури да се информишу и обуче за евентуално конкурисање на програм Креативна Европа.

Учесницима радионице данас су се обратили и представници Фондације „Нови Сад 2021“, руководилац стручног тима за међународну сарадњу и ЕУ фондове Вук Радуловић и чланови стручног тима Фондације задужени за област партиципативности, инклузије и едукације Милица Рашковић и Лазар Јованов.

Представљајући пројекат „Нови Сад 2021“ Радуловић је нагласио да се добијањем титуле Европска престоница културе за 2021. годину Нови Сад позиционирао као културни центар овог региона и истакао да се пројекат Европска престоница културе фокусира на развој града. Радуловић је најавио нове јавне конкурсе за пројекте, а план је да се више од 400 културних пројеката реализује током 2021. године. За ову годину, када је реч о међународној сарадњи, планирани су, између осталог, Дани Печуја, који је био Европска престоница културе 2010. године, као и промоција Пафоса, града на Кипру који ове године носи ту престижну титулу. Радуловић очекује и неколико пројеката који ће током ове године бити реализовани у сарадњи са тимом „Ријека 2021“.

Члан стручног тима Фондације задужен за област партиципативности, инклузије и едукације Лазар Јованов изјавио је да ће ове, такозване „нулте године“, акценат бити на пројектима којима се планира подизање инфраструктуре и партиципације грађана кроз различите акције и програме. Једна од главних активности биће едукација, пре свега, запослених и менаџера у култури, стварање „кадра“ који ће максимално бити активан током 2021. године, а план је да после те године они остану на располагању граду као својеврсни легат пројекта „Нови Сад 2021“.

Милица Рашковић, такође део стручног тима за област партиципативности, инклузије и едукације, упознала је учеснике радионице са планом организовања три такозване културне станице, односно три нова, мала, културна центра на Новом насељу и Клиси, као и у Сремским Карловцима до 2021. године. Како је најавила, прва културна станица би била покренута на Новом насељу. Други пројекат који ће бити реализован је „ЕПК караван“, који ће обилазити све делове Новог Сада и околна насеља како би кроз различите радионице, представе, филмске пројекције, концерте и друге програме подстакли све суграђане на партиципативност, као кључни сегмент пројекта „Нови Сад 2021“.

Занимљиво је да су се учесници радионице веома активно укључили у разговор несебично износећи своје идеје и предлоге како се што боље припремити за 2021. годину. Највише се говорило о томе како културне програме приближити младим људима и на који начин би требало промовисати пројекат „Нови Сад 2021“.

Радионица Деска Креативна Европа Србија и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ одржана је у Конгресном центру Новосадског сајма, за време одржавања Међународног салона књига и Изложбе уметности „Арт Експо“.

Оставите одговор