Нови Сад у региону јединствен по свеобухватном стратешком развоју установа културе

Објављено у категорији: Вести

У септембру се навршило четири године од усвајања кровне Стратегије културног развоја Града Новог Сада за период 2016-2026. године, а тим поводом у Градској кући у Новом Саду одржан је колегијум представника новосадских установа културе.

пројекат 33

Овом приликом представљени су резултати „Пројекта 33”, најдужег, најтемељнијег и, по броју установа које обухвата, најобимнијег подухвата у правцу стратешког планирања, у оквиру којег су израђени петогодишњи стратешки планови, чиме је Нови Сад постао јединствен град у региону у којем готово све установе културе имају усвојене петогодишње планове развоја. Нови Сад је тиме потврдио улогу културног центра регије и још једном показао због чега је носилац престижне титуле Европске престонице културе.

Као један од стручних ментора установама културе у Новом Саду, у оквиру пројекта јачања њихових капацитета који је организовала УНЕСКО катедра Универзитета уметности у Београду, уз подршку пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, проф. др Милена Драгићевић Шешић истакла је важност стратешког развоја установа културе: „То је европски стандард, али и то се не би десило да Нови Сад није Европска престоница културе. Као културна престоница Град Нови Сад је био дужан да направи свој стратешки план у домену културе, али и интегралног развоја у целини. То би, такође, требало да буде стандард понашања свих градова у Србији – не би требало да буде само изузетак”.

Током вишемесечне реализације пројекта постигнута је блиска сарадња између руководства и свих запослених у културним установама, Градске управе за културу, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” и организатора пројекта.

Пројекат су модерирали представници УНЕСКО катедре за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду, др Вишња Кисић и др Горан Томка, а поред установа културе, у стратешким активностима је учествовало и неколико стотина запослених и руководилаца у области културе Града Новог Сада, више десетина стручњака за питања културне политике из Србије и иностранства, као и доносиоци одлука.

Вук Радуловић, руководилац сектора за међународну сарадњу Фондације Нови Сад – Европска престоница културе, истакао је да је Пројекат 33 суштински важан за припрему квалитетног уметничког програма за годину титуле: „Овај пројекат доноси и нову праксу у раду културних установа у контексту вишегодишњег стратешког планирања, што омогућује и имплементацију најбољих пракси европске културне политике. Реч је о томе да је Нови Сад постао међу првим градовима у региону у којима установе културе имају усвојене петогодишње стратешке планове, што и приличи граду који носи титулу Европске престонице културе. ”

Циљ „Пројекта 33” јесте да подстакне активно друштвено деловање установа културе, што подразумева знање и мотивацију за анализирање сопственог окружења, разумевање своје позиције и покретање позитивних друштвених промена. Стратешко планирање је омогућило и професионални развој, учење и унапређење начина на који установе културе виде себе, своје окружење и своју улогу у њему. Запослени постају главни носиоци процеса дугорочног планирања рада у својим установама, а „Пројекат 33” омогућио им је професионалну едукацију и подршку.

 

Фото: В. Величковић

Оставите одговор