Програмска линија „DanubiaNS“ интензивира културну сарадњу у Дунавском региону

Објављено у категорији: Uncategorized

Поводом Међународног дана Дунава, 29. јуна, Фондација Нови Сад 2021 је организовала је форум DanubiaNS на којем су представљени планови за подстицање културне сарадње и размене знања и искустава у Дунавском региону.

Дунав је симбол културне, етничке, верске и језичке разноврсности данашње Европе јер својим током повезује чак десет земаља. Колико је значајно повезивање у овом региону говори податак да се, сада већ традиционално, сваке године, у другом граду на Дунаву, организују Дунавске конференције о култури, како је било и 2014. године у Новом Саду.

Пројекат и стратегију сарадње у Дунавском региону DanubiaNS представили су др Мартон Мехеш, менаџер за сарадњу у Дунавском региону и Вук Радуловић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Фондације Нови Сад 2021. У панел-дискусији, која је након увода уследила, учествовали су и Весна Латиновић МА, директорка галерије Бел Арт и фестивала Дунавски дијалози и Клеменс Баудер, дизајнер, музичар, урбаниста и некадашњи члан тима пројекта Линц 2009.

У оквиру програмске линије DanubiaNS у наредних пет година реализоваће се низ различитих пројеката из области културе и уметности у сарадњи са културним организацијама и уметницима из читавог Дунавског региона. Између осталог, најављена је и сарадња између Линца и Новог Сада, као и покретање резиденцијалног програма за уметнике Дунавског региона. Такође, постоји и могућност да Нови Сад активно учествује у пројектима у оквиру Дунавског транснационалног програма. Током форума упућен је позив експертима, организацијама и поједницима из области културе и уметности на дијалог и заједнички рад кроз умрежавање у Дунавском региону како би се интензивирало повезивање и културна размена.

Програм на броду Зеппелин завршен је кратким видеом новосадског уметника Драгана Војводића „Супрематистичка транзиција“ приказаним на фестивалу Дунавски дијалози 2015. године, и уметничком акцијом „Супрематистичка транзиција“ оствареном током резиденцијалног боравка у Бергену 2016. године. Тиме је започело и обележавање стогодишњице излагања Маљевичевог „Црног квадрата на белој основи” које ће трајати све до 2019. године.

Оставите одговор