Нови Сад 2021 – прилика за побољшање културне сарадње са Јапаном

Објављено у категорији: Вести

Генерални секретар јапанског комитета ЕУ – Јапан феста са седиштем у Токију господин Шуђи Коги претходних дана био је гост града Новог Сада и Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе. Господин Коги је искусни стручњак са двадесетчетворогодишњим искуством сарадње са градовима који су носили титулу Европска престоница културе, током које је остварена континуирана подршка за више од 40 градова престоница културе широм европског континента.

Нови Сад је био прва дестинација коју је господин Коги посетио приликом овогодишње европске турнеје током које ће посетити и овогодишње Европске престионице културе Архус и Пафос, али и градове који ће ту ласкаву титулу понети у наредним годинама попут Темишвара, Ријеке и Пловдива.

Домаћин господину Когију у Новом Саду био је Вук Радуловић руководилац међународне сарадње пројекта Нови Сад 2021. Један од првих састанака генерални секретар јапанског комитета ЕУ – Јапан феста Шуђи Коги имао је са председницом Управног одбора Фондације Тијаном Палковљевић – Бугарски, директором Фондације Немањом Миленковићем и члановима најужег тима Фондације – Милицом Рашковић, Дарком Полићем, Лазаром Јовановим, Душаном Вуковићем и Тамаром Зеленовић. Била је то прилика да се чланови тима упознају са радом ЕУ – Јапан Феста и сагледају потенцијале за евентуалну будућу сарадњу.

Како је током састанка објаснио господин Коги, јапански комитет ЕУ – Јапан фестпружа подршку повезивању локалних и јапанских културних радника и уметника и подстиче културну размену до године реализације пројекта, да би током године реализације подржао реализацију одређених пројеката који су повезани са промоцијом јапанске културе и уметности у Србији. Након што су чланови тима Нови Сад 2021 представили концепт, планиране пројекте у наредним годинама и истакли потенцијалне програме заједничке сарадње са јапанским културним радницима, господин Коги је изразио задовољство организацијом и планираним програмима, истакавши да се нада интензивирању сарадње и повезивању новосадске културне сцене са јапанским ауторима у значајном обиму у будућности.

Одржани састанак била је одлична прилика да чланови Фондације Нови Сад 2021, која ће реализовати пројекат Европска престоница културе добију велики броју корисних сугестија и савета из његове праксе током дугогодишње сарадње са Европским престоницама културе, али и прилика за почетак будуће сарадње са комитетом ЕУ – Јапан Фест.

Чланови тима Нови Сад 2021 организовали су обиман и садржајан програм за господина Когија са главним циљем представљања културне понуде Новог Сада и потенцијалних партнера за реализацију заједничких пројеката.

Између осталих, господин Коги се састао са чланом Градског већа Новог Сада задуженим за културу Далибором Рожићем, а посетио је и ЕУ инфо центар где се сусрео са Снежаном Пуповац.

Наравно, организовани су и бројни састанци са представницима новосадске културне сцене. Господин Коги разговарао је са Натали Бељански директорком Фестивала уличних свирача и директорком галерије Бел Арт Весном Латиновић. Посетио је и Мали ликовни салон, као и Ликовни салон Културног центра Новог Сада где је одржан састанак са Ђорђем Каћанским уредником филмског програма. Током посете Студентском граду господин Коги је одржао састанке са Немањом Вуковићем и Маријом Поповић из Студентског културног центра, а потом и са Вукашином Гроздановићем координатором пројекта Нови Сад – Омладинска престоница културе 2019. године.

Занимљиви су били и сусрет са младом уметницом Тијаном Амбришак која се бави Манга уметношћу, односно јапанским стриповима дуги низ година и посета Аикидо клубу Seiunkan Aikido Dojo Novi Sad где је имао прилике да о могућностима будуће сарадње разговара са председником Српске аикидо федерације Миланом Весовићем.

Фондација Нови Сад 2021 – Европска престоница културе користи и ову прилику да се господину Когију захвали на посети и несебичној презентацији искуства и знања, као и представницима свих установа, културних организација и уметницима који су учествовали у реализацији програма посете и тако допринели да се културна сцена и понуда Новог Сада представи на најбољи могући начин.

Оставите одговор