Novi Sad 2021 – prilika za poboljšanje kulturne saradnje sa Japanom

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Generalni sekretar japanskog komiteta EU – Japan festa sa sedištem u Tokiju gospodin Šuđi Kogi prethodnih dana bio je gost grada Novog Sada i Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. Gospodin Kogi je iskusni stručnjak sa dvadesetčetvorogodišnjim iskustvom saradnje sa gradovima koji su nosili titulu Evropska prestonica kulture, tokom koje je ostvarena kontinuirana podrška za više od 40 gradova prestonica kulture širom evropskog kontinenta.

Novi Sad je bio prva destinacija koju je gospodin Kogi posetio prilikom ovogodišnje evropske turneje tokom koje će posetiti i ovogodišnje Evropske prestionice kulture Arhus i Pafos, ali i gradove koji će tu laskavu titulu poneti u narednim godinama poput Temišvara, Rijeke i Plovdiva.

Domaćin gospodinu Kogiju u Novom Sadu bio je Vuk Radulović rukovodilac međunarodne saradnje projekta Novi Sad 2021. Jedan od prvih sastanaka generalni sekretar japanskog komiteta EU – Japan festa Šuđi Kogi imao je sa predsednicom Upravnog odbora Fondacije Tijanom Palkovljević – Bugarski, direktorom Fondacije Nemanjom Milenkovićem i članovima najužeg tima Fondacije – Milicom Rašković, Darkom Polićem, Lazarom Jovanovim, Dušanom Vukovićem i Tamarom Zelenović. Bila je to prilika da se članovi tima upoznaju sa radom EU – Japan Festa i sagledaju potencijale za eventualnu buduću saradnju.

Kako je tokom sastanka objasnio gospodin Kogi, japanski komitet EU – Japan festpruža podršku povezivanju lokalnih i japanskih kulturnih radnika i umetnika i podstiče kulturnu razmenu do godine realizacije projekta, da bi tokom godine realizacije podržao realizaciju određenih projekata koji su povezani sa promocijom japanske kulture i umetnosti u Srbiji. Nakon što su članovi tima Novi Sad 2021 predstavili koncept, planirane projekte u narednim godinama i istakli potencijalne programe zajedničke saradnje sa japanskim kulturnim radnicima, gospodin Kogi je izrazio zadovoljstvo organizacijom i planiranim programima, istakavši da se nada intenziviranju saradnje i povezivanju novosadske kulturne scene sa japanskim autorima u značajnom obimu u budućnosti.

Održani sastanak bila je odlična prilika da članovi Fondacije Novi Sad 2021, koja će realizovati projekat Evropska prestonica kulture dobiju veliki broju korisnih sugestija i saveta iz njegove prakse tokom dugogodišnje saradnje sa Evropskim prestonicama kulture, ali i prilika za početak buduće saradnje sa komitetom EU – Japan Fest.

Članovi tima Novi Sad 2021 organizovali su obiman i sadržajan program za gospodina Kogija sa glavnim ciljem predstavljanja kulturne ponude Novog Sada i potencijalnih partnera za realizaciju zajedničkih projekata.

Između ostalih, gospodin Kogi se sastao sa članom Gradskog veća Novog Sada zaduženim za kulturu Daliborom Rožićem, a posetio je i EU info centar gde se susreo sa Snežanom Pupovac.

Naravno, organizovani su i brojni sastanci sa predstavnicima novosadske kulturne scene. Gospodin Kogi razgovarao je sa Natali Beljanski direktorkom Festivala uličnih svirača i direktorkom galerije Bel Art Vesnom Latinović. Posetio je i Mali likovni salon, kao i Likovni salon Kulturnog centra Novog Sada gde je održan sastanak sa Đorđem Kaćanskim urednikom filmskog programa. Tokom posete Studentskom gradu gospodin Kogi je održao sastanke sa Nemanjom Vukovićem i Marijom Popović iz Studentskog kulturnog centra, a potom i sa Vukašinom Grozdanovićem koordinatorom projekta Novi Sad – Omladinska prestonica kulture 2019. godine.

Zanimljivi su bili i susret sa mladom umetnicom Tijanom Ambrišak koja se bavi Manga umetnošću, odnosno japanskim stripovima dugi niz godina i poseta Aikido klubu Seiunkan Aikido Dojo Novi Sad gde je imao prilike da o mogućnostima buduće saradnje razgovara sa predsednikom Srpske aikido federacije Milanom Vesovićem.

Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture koristi i ovu priliku da se gospodinu Kogiju zahvali na poseti i nesebičnoj prezentaciji iskustva i znanja, kao i predstavnicima svih ustanova, kulturnih organizacija i umetnicima koji su učestvovali u realizaciji programa posete i tako doprineli da se kulturna scena i ponuda Novog Sada predstavi na najbolji mogući način.

Ostavite odgovor