Будућност Европе: НС2021 угостио међународну конференцију у Еђшегу

Објављено у категорији: Uncategorized

Међународном конференцијом „Причамо о Европи – градимо мостове“, која је први пут одржана ван граница Европске уније и то у Новом Саду, завршена је програмска платформа „Будућност Европе“.

Платформа је током месец дана, од 7. маја до 7. јуна обухватила више од 50 догађаја, у чијој реализацији је учествовало 40 организација, како домаћих, тако и страних, у чијем фокусу су били деца и омладина Новог Сада, али и Европе.

Нови Сад је угостио многобројне госте из разних крајева Европе, са којима су млади из Србије имали прилике да се упознају, да дискутују о својој будућности и укључености у доношење друштвених одлука, као и да креирају креативне садржаје.

Организоване су бројне изложбе, интерактивне представе, шетње кроз културно наслеђе Новог Сада, разни програми за децу, радионице цирскуса, концерти, дечији театар.

„Будућност Европе“ своју завршницу имала је са конференцијом „Причамо о Европи – градимо мостове“ Фондације Конрад Аденауер, која је од 3. до 6. јуна била место сусрета младих људи из читаве Европе, писаца, научника, новинара, припадника верских заједница који су дискутовали о Европи из различитих углова – о њеној будућности, културном наслеђу, образовању, књижевности и религији…

Том приликом, премијерка Ана Брнабић, која је била гост конференције, рекла је да Европу треба да наставимо да стварамо у самој Србији и да је Нови Сад најбољи пример за то, јер је то град који је ове године Омладинска престоница Европе, а који ће 2021. године бити Европска престоница културе.

Директор Фондације Конрад Аденауер за Србију и Црну Гору, Норберт Бекман Диркес рекао је да, кад је видео како је Еђшег, зграда која је била руинирана, претворен у културну станицу, одлучио да то мора бити локација Конференције.
„Овде говоримо о Европи, о тој теми би требало чешће дебатовати, јер је то потребно. Ово је културна и људска зона, а Србија је важна тачка на Балкану и Европи. Грађење мостова је важно Новом Саду, мостови повезују људе, прошлост и садашњост, али ми не желимо да живимо у прошлости, већ да мислимо на будућност.“ рекао је Норберт Бекман Диркес.

Завршетком програмске платформе „Будућност Европе“ почиње нова платформа „Тврђава мира“ која ће обухватити догађаје од 7. јуна до 7. јула. Цео програм је на следећој адреси: http://bit.ly/tvrdjavamira и друштевним мрежама.

Оставите одговор