Budućnost Evrope: NS2021 ugostio međunarodnu konferenciju u Eđšegu

Objavljeno u kategoriji: Uncategorized

Međunarodnom konferencijom „Pričamo o Evropi – gradimo mostove“, koja je prvi put održana van granica Evropske unije i to u Novom Sadu, završena je programska platforma „Budućnost Evrope“.

Platforma je tokom mesec dana, od 7. maja do 7. juna obuhvatila više od 50 događaja, u čijoj realizaciji je učestvovalo 40 organizacija, kako domaćih, tako i stranih, u čijem fokusu su bili deca i omladina Novog Sada, ali i Evrope.

Novi Sad je ugostio mnogobrojne goste iz raznih krajeva Evrope, sa kojima su mladi iz Srbije imali prilike da se upoznaju, da diskutuju o svojoj budućnosti i uključenosti u donošenje društvenih odluka, kao i da kreiraju kreativne sadržaje.

Organizovane su brojne izložbe, interaktivne predstave, šetnje kroz kulturno nasleđe Novog Sada, razni programi za decu, radionice cirskusa, koncerti, dečiji teatar.

„Budućnost Evrope“ svoju završnicu imala je sa konferencijom „Pričamo o Evropi – gradimo mostove“ Fondacije Konrad Adenauer, koja je od 3. do 6. juna bila mesto susreta mladih ljudi iz čitave Evrope, pisaca, naučnika, novinara, pripadnika verskih zajednica koji su diskutovali o Evropi iz različitih uglova – o njenoj budućnosti, kulturnom nasleđu, obrazovanju, književnosti i religiji…

Tom prilikom, premijerka Ana Brnabić, koja je bila gost konferencije, rekla je da Evropu treba da nastavimo da stvaramo u samoj Srbiji i da je Novi Sad najbolji primer za to, jer je to grad koji je ove godine Omladinska prestonica Evrope, a koji će 2021. godine biti Evropska prestonica kulture.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru, Norbert Bekman Dirkes rekao je da, kad je video kako je Eđšeg, zgrada koja je bila ruinirana, pretvoren u kulturnu stanicu, odlučio da to mora biti lokacija Konferencije.
„Ovde govorimo o Evropi, o toj temi bi trebalo češće debatovati, jer je to potrebno. Ovo je kulturna i ljudska zona, a Srbija je važna tačka na Balkanu i Evropi. Građenje mostova je važno Novom Sadu, mostovi povezuju ljude, prošlost i sadašnjost, ali mi ne želimo da živimo u prošlosti, već da mislimo na budućnost.“ rekao je Norbert Bekman Dirkes.

Završetkom programske platforme „Budućnost Evrope“ počinje nova platforma „Tvrđava mira“ koja će obuhvatiti događaje od 7. juna do 7. jula. Ceo program je na sledećoj adresi: http://bit.ly/tvrdjavamira i društevnim mrežama.

Ostavite odgovor