Препоруке од грађана европских земаља Европској комисији

Објављено у категорији: Вести

Каква је будућност Европе? Шта су њени проблеми? Како би они требало да се реше? На та и друга питања одговорило је на хиљаде грађана европских земаља, а њихови одговори, преточени су у „Белу књигу за будућност Европе“ која је упућена Европској комисији.
Књига препорука произашла је из пројекта SPACE који је покренут због проблема недовољног укључивања грађана у демократске процесе Европске уније, што је закључено након сваких европских избора.
Читав пројекат заснован је на сусретима са грађанима различитих профила, анкетирањем, дебатом и истраживањем ван институција, то јест на улици.
Током две године, одржано је 35 уличних дебата у неколико градова Европе: Тиђано и Леће у Италији, Требње у Словенији, Хиос у Грчкој, Клуж и Санпаул у Румунији, Талин у Естонији, Беч у Аустрији, Пула и Пореч у Хрватској, Орлеан и Марсељ у Француској, као и у Новом Саду, с обзиром на то да је Србија у процесу за улазак у Европску унију.
Бела књига за будућност Европе није политични програм, већ израз различитих мишљења грађана Европе када је реч о заједничкој будућности. Садржи препоруке које припадају једино грађанима који су их изразили.
Партнер на пројекту био је и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, а код нас су одржане три дебате.

Оставите одговор