Predstavljeni pobednici urbanističko-arhitektonskog konkursa „Nova mesta“

Објављено у категорији: Вести

Proces uređenja javnih prostora pod nazivom „Nova mesta“, pokrenut u junu ove godine, danas je dobio i svoje prvo finale. Na konferenciji za medije održanoj u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, na kojoj su se javnosti obratili Darko Polić, predsednik žirija i član Radne grupe za infrastrukturu i kapitalna ulaganja i Slobodan Jović, predsednik Društva arhitekata Novog Sada, proglašena su najbolja i nagrađena arhitektonsko-urbanistička rešenja.

Na samom početku akcentirana je činjenica da su po prvi put u Novom Sadu, građani i građanke imali priliku da odlučuju o uređenju javnih prostora, a sam proces obeležio je visok nivo transparentnosti i demokratičnosti. Na taj način još jednom je ostvarena težnja ka većem nivou participativnosti u okviru projekata Evropske prestonice kulture, kao i visoki rezultati odabranih metoda koje Fondacija Novi Sad 2021 bira za realizaciju planiranih aktivnosti.

Samu metodologiju korišćenu u projektu Nova mesta obrazložio je Darko Polić i naveo da su sprovedeni postupci anketiranja, ispitivanja putem fokus grupa, javnog pozivanja, primanja pristiglih radova, rada žirija i selekcije i vrednovanja radova, a ono što sledi jeste realizacija tj. sređivanje javnih prostora. Pored toga, Polić je napomenuo da je ovo model koji je prvi put na ovaj način sproveden u Novom Sadu i Srbiji iz ugla struke i proglasio pobedničke radove.

Slobodan Jović iz Društva arhitekata Novog Sada govorio je o uključenosti udruženja DANS u proces stvaranja Novih mesta, kao i načinu sprovođenja konkursa. Jović je podsetio prisutne da su članovi žirija činile istaknute arhitekte i urbanisti iz Srbije i regiona: dr Darko Polić, dipl.inž.arh., doc. dr Pavle Stamenović, dipl.inž.arh., doc. dr Rene Lisac, dipl.inž.arh., Vera Golubović, dipl.inž.arh. i sociolog, i Dejan Mitov, dipl.inž.arh. Jović je izrazio veliko zadovoljstvo što je stigao zavidan broj predloga iz zemalja u regionu i time podigao značaj celog procesa odabira i selkcije. Jović je naveo i da je ukupan broj radova pristiglih na konkurs iz zemlje i regiona 57.

Za arhitektonsko rešenje na lokaciji Sremska Kamenica, prvu nagradu dobila je grupa autora: Doc dr Malina Čvoro, d.i.a., Doc dr Saša Čvoro, d.i.a., Slobodan Peulić, d.i.a., Maja Medić, student, Neda Medić, student, Nebojša Jeremić, student. Za istu lokaciju pohvaljena su dva rada: studenta Đorđa Ilića, i grupe autora: Dragan Marinčić, Aleksandra Marinčić, Ana Gojković. Ahitektonsko rešenje predloženo za otkup sa preporukom za realizaciju za lokaciju Telep, poslala je organizacija iz Bosne i Hercegovine, Polygon workshop: Emina Alić, Jasmin Sirčo, Berina Šahinović-Sulejmanović i Adina Šahinović. Prva nagrada za istu lokaciju dodeljena je Tijani Miljić, a pohvale su dobili Fedor Jurić i Albert Topić, kao i Jovana Laketić i Sanja Đurđević. Projekat odabran za otkup za lokaciju Kovilj sačinila je grupa autora: Janja Franeta, Veljko Ćirić, Bojana Puzić i Natalija Ristanović, dok je prvu nagradu dobio projekat Jelene Jelačić, Tijane Radovanović, Alekse Bekića i Pavla Nikolića. Pohvala za realizaciju preuređenja anketne zone lokacije u Kovilju dobila je grupa autora: Marijana Simić, Vesna Trbić, Ivan Simić, Olivera Petrović, Tihomir Dičić i Kristina Verušeski, a pohvaljen je i rad Igora Rajkovića. Za lokaciju Detelinara za otkup je odabran rad Đorđa Ilića, prvu nagradu dobili su Fedor Jurić i Albert Topić, a pohvaljen je tim autora: Janja Franeta, Veljko Ćirić, Bojana Puzić, Natalija Ristanović. Nagrada publike, odnosno Novosađana koji su glasali, pripala je Miljani Janković i Neveni Kunčak za lokaciju Detelinara.

Brojna uređenja i rekonstrukcije javnih prostora, takozvanih Novih mesta za susrete građana i priređivanje kulturnih sadržaja, deo su priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Podsećamo da je u saradnji sa predstavnicima mesnih zajednica, Fondacija „Novi Sad 2021“ pokrenula proces uređenja javnih prostora sa željom da kreira trajni model u kom će sugrađani biti aktivni učesnici stvaranja i uređenja javnog prostora, u cilju negovanja kulture življenja kao jednog od ključnih elemenata razvoja društva u celini. Pored anketiranja stanovništva i vođenja grupnih razgovora, organizovani su sastanci (fokus-grupe) sa svima koji mogu da doprinesu oživljavanju javnih prostora i sadržaja u svom komšiluku: aktivnim organizacijama i pojedincima koji se bave kulturnim, umetničkim i kreativnim stvaralaštvom. Pored toga što su u procesu odlučivanja i uređenja odabranih lokacija uvaženi predlozi građana, konsultovana je i stručna javnost: zajedno sa Društvom arhitekata Novog Sada, detaljnije su definisani željeni sadržaji, karakteristike, opremanje i uređenje javnih prostora. Na osnovu postavljenih kriterijuma, prilagođenih specifičnim potrebama i karakteristikama zajednice, 15. avgusta ove godine, Fondacija “Novi Sad 2021“ raspisala je urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje malih javnih prostora, na koji su do 15. septembra svoje ideje i projekte mogli da šalju pojedinci i strukovna udruženja, odnosno arhitekte i urbanisti. Građani su pozivani i da putem stranice Fondacije glasaju za arhitektonsko rešenje po svom izboru, a projekat sa osvojenim najvećim brojem glasova publike dobija novčanu nagradu, dok će stručni žiri glasove građana uzeti u obzir i pri donošenju odluke o pobedničkom rešenju.

Оставите одговор