Ускоро интернет платформа “КУЛТ ТУРА”

Објављено у категорији: Вести

Прва верзија насловне стране портала

На основу вишемесечних истраживања, а након консултација са представницима радних група, чланови Одбора и тима за Европску престоницу културе уочили су један врло значајан проблем на културној сцени Новог Сада. Реч је о недостатку усклађености, односно, непостојању јединственог календара културних манифестација на територији нашег града. Та чињеница проузроковала је многобројне проблеме културним делатницима претходних година и угрозила или онемогућила многе културне манифестације због преклапања, односно, расипања новосадске културне публике и могућност планирања догађаја. С обзиром на то, Организациони одбор и стручни тим за Европску престоницу културе започели су поступак израде јединствене интернет платформе која би представљала регистар културних манифестација у Новом Саду. На тај начин, створила би се јасна слика о културним дешавањима, слободним терминима и спречила беспотребна преклапања, али и олакшао рад свим културним субјектима на територији нашег града. Такође, на овај начин настаје и транспарентан и јасан преглед културне понуде Новог Сада, а грађанима се олакшава приступ културним садржајима.

Портал „КУЛТ ТУРА“ је замишљен као дугорочни и интерактивни пројекат, намењен свим грађанима Новог Сада и представља базу културних догађаја у нашем граду. Грађани ће моћи да претражују догађаје путем категорије догађаја, локације и датума. Како би се олакшала претрага, дешавања ће бити описана сликом, мапом и датумом одржавања. Предвиђено је да Портал буде оптимизован и за таблете и за мобилне уређаје. Поред израде портала у форми интернет странице, планира се и израда андроид апликације за тзв. „паметне телефоне“ која ће додатно олакшати коришћење и приступ обавештењима о културним садржајима грађанима Новог Сада. Овај портал ће бити у служби свих културних установа на територији нашег града који ће моћи лако да приступе и објаве своје догађаје, а оператери ће свакодневно бити ангажовани на прикупљању свих релевантних података и сарадњи са установама у том смислу.

Пројекат ће бити реализован у првој половини 2015. године. Овом приликом позивамо све културне установе, појединце, уметнике, владине и невладине организације и привредна друштва у области културе и уметности да се активно укључе и сарађују са члановима тима који ће их почетком наредне године контактирати ради прикупљања неопходних података о догађајима који се организују, али и да сами контактирају чланове Организационог тима на веб адресу: info@novisad2021.rs како би нам помогли у изради регистра културних организација на територији нашег града.

Оставите одговор