Представљање галерије Матице српске у Сан Себастијану и Толоси

Објављено у категорији: Вести
galerija-matice-srpske-jpg_660x330

Галерија Матице српске, један од номинованих кандидата за награду Европски музеј године 2016 (EMYA 2016) представила се у Толоси и Сан Себастијану (Шпанија)  од 7. до 9. априла 2016. године и примила Захвалницу за вредна достигнућа у подизању квалитета музеја. Најстарија српска књижевна, културна и научна институција се тако представила у садашњој Европској престоници културе Сан Себастијану и показала да Нови Сад оправдано носи епитет „Српска Атина“. To је била јединствена прилика да се европска публика упозна са радом Матице српске те да види на који начин Новосађани негују и развијају културу.

Наиме, EMYA се пуних 39 година залаже за квалитет, креативност и иновативност музеја, окупља мале, средње и велике музеје који имају једну заједничку ствар – изврсност у раду. Сваке године више од 200 учесника долази из читаве Европе. Ове године је у конкуренцији за престижне годишње награде и титулу Европски музеј године било 49 кандидата из 24 земље. Кроз инспиративне приче, архитектуру зграда и иновативна решења у циљу да своје колекције учине репрезентативним и укључивањем различите публике, кандидовани музеји и галерије представљају широк спектар колекција и приступа у њиховој интерпретацији, као и у активностима које су усмерене ка посетиоцима. Ови сусрети су прилика да се кроз радионице, панеле и разговоре са кандидатима, музеалци упознају, разговарају о ставовима, темама и питањима везаним за музеј и размењују своја искуства и примере добре праксе.

Главни програм ЕМYA 2016 одвијао се у TOPIC (Tolosa`s Internatonal Puppet Center) у Толоси. Галерија је имала ту част и задовољство да наступи прва и да својом презентацијм отвори програм. Мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и мср Снежана Мишић, програмски директор су у првој сесији коју је водио Јан Гершов (Jan Gerchow), судија EMYA из Немачке, представиле Галерију, њен рад и резултате на адаптацији простора и најавиле завршетак деценијског континуираног рада обновом фасаде која ће бити реализована у 2016. години. Такође, као важне сегменте рада представиле су колекцију и сталну поставку Галерије и активности у домену развоја публике.

Главна награда Европски музеј године (EMYA) додељује се музеју који привлачи публику и задовољава посетиоце јединственом атмосфером, занимљивом интерпретацијом и презентацијом екпоната, и креативним приступом образовању, при чему je посебна пажња на друштвеној одговорности. Награду Европски музеј године 2016 добио је ПОЛИН: Музеј историје пољских Јевреја / POLIN: Museum of the History of Polish Jews, Варшава (Пољска). Награда је скулптура Јаје Хенри Мура, која ће у Музеју бити наредних годину дана када ће бити предата новом добитнику.

Додела награда је одржана 9. априла у Сан Себастијану. Овогодишња церемонија је била обележена сећањем на Кенета Хадсона, оснивача EMYA и EMF.

Оставите одговор