Представа о Николи Тесли резултат међусекторске сарадње

Објављено у категорији: Вести
grafika

Српско народно позориште у Новом Саду, најстарије професионално позориште у Срба, биће место на којем ће 19. новембра премијерно бити изведена позоришна представа ,,ФБИ – Досије Тесла“.

Представа је, иначе, настала као копродукција Удружења ,,Тесла глобал форум“ из Новог Сада и Српског народног позоришта, а у сарадњи са пројектом ,,Нови Сад 2021″. Овај пројекат је од изузетне важности јер, кроз међусекторску сарадњу повезује институције културе и удружења у жељи да представи живот и рад једног од најистакнутијих светских научника. Уједно, Нови Сад, још једном, показује да негује традицију и стваралаштво, а да су му европске вредности и признања једнако важни.

Велику част нам причињава одлука да извођење представе ,,ФБИ – Досије Тесла“ почне тачно у 20 часова и 21 минут, време које симболизује 2021. годину, годину када ће Нови Сад бити једна од три Европских престоница културе и један од главних европских центара културних дешавања.

Аутор је и редитељ овог мултимедијалног спектакла је Ненад Јанковић, алијас др Неле Карајлић, припремио је представу поводом 160 година од рођења Николе Тесле и 80 година од када је наш чувени научник и проналазач проглашен за почасног грађанина Новог Сада – давног 10. јула 1936. године.

Поред Нелета Карајлића, који је написао и музику и игра једну од главних улога, лик Николе Тесле тумачи Никола Ракочевић, један од најбољих младих глумаца Европе и добитник титуле ,,Shooting star“ (Звезда у успону) за 2014. годину. У представи играју глумци СНП-а Александар Гајин, Небојша Савић и Милорад Капор, који је глумио у последњем филму из серијала о тајном агенту Џемсу Бонду. Занимљиво је и да ће, поред бројних младих глумаца, једну од улога тумачити Бошко Ћирковић Шкабо члан групе ,,Београдски синдикат“, као и један од тренутно најбољих српских глумаца, такође из Београда, Небојша Глоговац.

Оставите одговор