„Млади не падају, они упадају” – Позоришни фестивал „УПАД“ од 19. октобра у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Други по реду позоришни фестивал „УПАД“ Студентског културног центра Нови Сад, који је покренут прошле године, са циљем унапређења позоришне уметности за младе, биће свечано отворен у понедељак, 19. октобра у 20 сати представом „Сакриј се негдје далеко. До смрти“ у Новосадском позоришту. Представа је ауторски пројекат Кристиана Жана Мишела Јалжечића и Доротеје Шушак, у копродукцији Артерарија из Загреба.

УПАД позоришни фестивал

Током 13 дана, до 1. новембра биће изведено чак осам представа у Новосадском позоришту, Гимназији „Лаза Костић“, Спомен-збирци Павла Бељанског и Српском народном позоришту, а целокупан програм публика може да погледа на овом линку.

Као и претходне, и ове године након представа, разговоре са публиком модерираће млади студенти и средњошколци који су представе селектовали. Уметнички координатор фестивала Бојан Милосављевић истиче да фестивал остаје доследан одбацивању превазиђеног и најчешће обесмишљеног концепта такмичења, жирија и награда. Уместо формалног вредновања представа фокус је на вредновању и промишљању друштвених односа и проблема.

„Друго издање фестивала УПАД 2 наставља са разрадом специфичног и јединственог концепта на коме је било засновано прво издање фестивала. И овога пута млади су селектовали иновативне представе које критички промишљају свет у коме живимо, засноване на текстовима Јоакима Вујића, сликама Павла Бељанског и коментарима на Фејсбуку. Избрисане су границе између професионалног и омладинског театра, па тако имамо представу у режији Јана Фабра и извођењу Народног позоришта Београд заједно са представом гимназијског театра из Крагујевца. Већина представа биће новосадске премијере“, објашњава Милосављевић.

Позоришни фестивал „УПАД 2“ реализује се у оквиру активности на међународном пројекту „BeSpectActive!” који је део ЕУ програма Креативна Европа – Култура и који окупља 19 партнерских организација из 15 држава ЕУ. Партнери су значајни европски позоришни фестивали у Даблину, Гетеборгу, Прагу, Нитри и Сибиу, универзитети у Барселони и Монпељеу, те регионалне мреже установа културе из Португала и Француске. Циљ пројекта је развој публике кроз специфичан концепт такозваних „активних гледалаца” или „селектора”, као и унапређење међународне мобилности уметника. Концепт активних гледалаца заснован је на идеји учешћа публике у селекцији представа за фестивале

Улазнице за представе се могу резервисати и купити на благајни позоришта у којима се представе играју, по цени од 500 динара, док је за студенте и средњошколце цена карте 250 динара.

Организатори моле све посетиоце да се придржавају мера, односно да носе маске и поштују дистанцу.

Пројекат је подржала Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Оставите одговор