Позив за едукацију менаџера културних програма

Објављено у категорији: Вести

Фондација Нови Сад 2021 у жељи да подигне капацитете и изгради вештине професионалних менаџера у култури покреће пројекат едукације будућих вођа културних пројеката кроз програм Lab for European Project Making. У периоду од децембра 2017. до августа 2018. године кроз три седмодневна тренинг-семинара (модула) више од 15 еминентних европских стручњака одржаће предавања и радионице за 30 потенцијалних културних менаџера. Носиоци пројекта су Нови Сад 2021, Ријека 2020 и Темишвар 2021, а партнери у пројекту обуке будућих менаџера културних догађаја су Матера 2019, Пловдив 2019 и Елефсина 2021. Сваки модул укључиће по два ментора и три предавача, реномиране стручњаке из специфичних области за организовање културних догађаја.

Лазар Јованов, руководилац Сектора за партиципативне пројекте Фондације Нови Сад 2021, најавио је на јучерашњој презентацији пројекта Lab for European Project Making да ће Нови Сад представљати осам културних менаџера који ће бити изабрани на конкурсу који је отворен до 15. августа. Један од главних услова је да кандидат има две године искуства у руковођењу културних пројеката.

– Жеља нам је да кроз пројекат ЛАБ радимо на оснаживању и подизању капацитета, као и на развоју будућих менаџера културних пројеката и догађаја. Кандидати који буду изабрани добијају могућност да, након едукације, узму учешће у управљачким структурама Фондације Нови Сад 2021 и пројекта Европска престоница културе – нагласио је Јованов и додао да очекује да ће неки од кандидата почети активно да раде на пројекту Европска престоница културе и док буде трајала ова бесплатна едукација.

Савтеник Фондације Нови Сад 2021 Кристијан Потирон истиче да су основни задаци менаџера у култури планирање, продукција и мониторинг.

– Најважнија особина културног менаџера требало би да буде флексибилност јер културни менаџмент обухвата више области и дотиче разне дисциплине. Али оно што најчешће привуче људе овом послу је радозналост и задовољство јер се дешава да се посао преклапа са задовољством – казао је Потирон.

Током промоције господин Потирон је изнео као позитиван пример сличан пројекат који је реализован у Плзењу у оквиру припрема тог града за Европску престоницу културе.

Први тренинг-семинар планиран је за децембар 2017. године у Темишвару када ће учесници имати прилику да се посвете теми развоја публике и њеног активног укључивања у програм. Уследиће семинар у Новом Саду у априлу 2018. године, а последњи модул обуке биће организован у Ријеци током јула 2018. године.

Више информација о овом програму можете добити путем следећег линка.

Оставите одговор