Potencijali Podgrađa i Youth Creative Polisa predstavljeni kineskim privrednicima

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Delagacija Grada Novog Sada predstavila je danas u Ambasadi Narodne Republike Kine u Beogradu kapitalne infrastrukturne projekte koji su značajni za privredni razvoj Novog Sada i njegov turistički potencijal.

Prezentaciji projekata koje su pripremili predstavnici Grada Novog Sada, a na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, prisustvovali su menadžeri iz nekoliko kineskih kompanija.

Kao kapitalni i za grad Novi Sad značajan infrastrukturni projekat, kineskim privrednicima predstavljena je peta faza Bulevara Evrope, odnosno obilaznice oko Novog Sada koja predstavlja nastavak Bulevara Evrope od ukrštanja sa Bulevarom patrijarha Pavla, preko Limana IV do mesta gde je planiran novi most preko Dunava. Taj deo Bulevara Evrope završio bi se priključivanjem na budući novi put Ruma–Novi Sad kod Sremske Kamenice.

Predstavnicima kineskih kompanija predstavljen je i turistički potencijal grada Novog Sada koji sa ponosom nosi dve evropske titule – Evropska prestonica kulture 2021. i Omladinska prestonica Evrope 2019. godine.

Tokom promocije Novog Sada u Ambasadi Kine u Beogradu, direktor Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture Nemanja Milenković predstavio je ogromne turističke potencijale Podgrađa u Petrovaradinu i budućeg Youth Creative Polisa na prostoru nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“, poznatog pod imenom Kineska četvrt.

Naime, od dana dobijanja titule Evropske prestonice kulture obezbeđena su značajna sredstva za uređenje fasada i najznačijih kulturno-istorijskih objekata u centru grada, Almaškom kraju i Podgrađu. Posebno je značajna rekonstrukcija Podgrađa, kao neodvojivog dela Petrovaradinske tvrđave, kako zbog bogate i značajne istorijske važnosti za Novi Sad, tako i zbog činjenice da kroz Podgrađe prolaze hiljade turista, posebno u vreme održavanja najpoznatijih novosadskih festivala, EXIT i Festival uličnih svirača. Za Youth Creative Polis moglo bi se reći da je bio „srce“ novosadske kandidature i jedan od presudnih faktora prilikom dobijanja titule EPK 2021. Kako je predviđeno, prostor Kineske četvrti trebalo bi da postane svojevrsni novosadski centar kreativnih industrija, omladinskih aktivnosti, nevladinog sektora, gde će se, pre svega, mladi ljudi povezivati, zapošljavati, samo zapošljavati i kreirati nove vrednosti po kojima će i sam Novi Sad postati još prepoznatljiviji. Ideja je da Youth Creative Polis, konačno, u budućnosti, predstavlja novu prepoznatljivu turističku mikrodestinaciju, jedinstvenu ne samo u Novom Sadu, već i u širem regionu.

Na kraju, želimo da podsetimo i da je pre nekoliko godina jedna brojna privredna delagacije iz Kine prilikom posete Evropi o potencijalnim investicijama razgovarala samo sa gradovima koji su bili ili će biti Evropske prestonice kulture. Upravo ta titula čini, samo na prvi pogled, malu, komparativnu prednost Novog Sada u odnosu na druge gradove u region.

.

Ostavite odgovor