Потенцијали Подграђа и Youth Creative Polisa представљени кинеским привредницима

Објављено у категорији: Вести

Делагација Града Новог Сада представила је данас у Амбасади Народне Републике Кине у Београду капиталне инфраструктурне пројекте који су значајни за привредни развој Новог Сада и његов туристички потенцијал.

Презентацији пројеката које су припремили представници Града Новог Сада, а на челу са градоначелником Милошем Вучевићем, присуствовали су менаџери из неколико кинеских компанија.

Као капитални и за град Нови Сад значајан инфраструктурни пројекат, кинеским привредницима представљена је пета фаза Булевара Европе, односно обилазнице око Новог Сада која представља наставак Булевара Европе од укрштања са Булеваром патријарха Павла, преко Лимана IV до места где је планиран нови мост преко Дунава. Тај део Булевара Европе завршио би се прикључивањем на будући нови пут Рума–Нови Сад код Сремске Каменице.

Представницима кинеских компанија представљен је и туристички потенцијал града Новог Сада који са поносом носи две европске титуле – Европска престоница културе 2021. и Омладинска престоница Европе 2019. године.

Током промоције Новог Сада у Амбасади Кине у Београду, директор Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе Немања Миленковић представио је огромне туристичке потенцијале Подграђа у Петроварадину и будућег Youth Creative Polisa на простору некадашње фабрике „Петар Драпшин“, познатог под именом Кинеска четврт.

Наиме, од дана добијања титуле Европске престонице културе обезбеђена су значајна средства за уређење фасада и најзначијих културно-историјских објеката у центру града, Алмашком крају и Подграђу. Посебно је значајна реконструкција Подграђа, као неодвојивог дела Петроварадинске тврђаве, како због богате и значајне историјске важности за Нови Сад, тако и због чињенице да кроз Подграђе пролазе хиљаде туриста, посебно у време одржавања најпознатијих новосадских фестивала, EXIT и Фестивал уличних свирача. За Youth Creative Polis могло би се рећи да је био „срце“ новосадске кандидатуре и један од пресудних фактора приликом добијања титуле ЕПК 2021. Како је предвиђено, простор Кинеске четврти требало би да постане својеврсни новосадски центар креативних индустрија, омладинских активности, невладиног сектора, где ће се, пре свега, млади људи повезивати, запошљавати, само запошљавати и креирати нове вредности по којима ће и сам Нови Сад постати још препознатљивији. Идеја је да Youth Creative Polis, коначно, у будућности, представља нову препознатљиву туристичку микродестинацију, јединствену не само у Новом Саду, већ и у ширем региону.

На крају, желимо да подсетимо и да је пре неколико година једна бројна привредна делагације из Кине приликом посете Европи о потенцијалним инвестицијама разговарала само са градовима који су били или ће бити Европске престонице културе. Управо та титула чини, само на први поглед, малу, компаративну предност Новог Сада у односу на друге градове у регион.

.

Оставите одговор