Поклон захвалности новосадским уметницима

Објављено у категорији: Вести

Захвалност новосадским уметницима и културним радницима у пензији који су својим радом и залагањем допринели културној сцени Новог Сада и иза себе оставили бројне легате, главни је мотив за покретање акције поделе поклона као знака пажње коју је покренула Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Партнер на овом пројекту је IDEA, са којим Фондација жели да укаже на солидарност са најстаријим суграђанима који су као најугроженија група протеклих недеља били најдуже у изолацији и у томе истрајали, показали стрпљење и остали у својим домовима.

„Људи и процеси као темељи и стубови „нових мостова” пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, успешне сарадње са спонзорима, локалним произвођачима, репрезентативним струковним удружењима, Академијом уметности, изграђен систем Културних станица и Новосадског волонтерског сервиса, кроз знак пажње и захвалности доказали су још једном да култура није само стваралаштво, већ начин живота. То уверење у будућности ће Нови Сад чинити престоницом културе, са титулом или после ње“, рекла је Милана Милованов испред пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Поклон захвалности сачињен је од аутентичних домаћих производа који су део наше традиције, а све артикле производе мала предузећа или пољопривредници, од којих се добар део још увек израђује ручно.

„Ми верујемо у идеју да уметност обликује свет у којем живимо. Зато и јесмо прва компанија која је дала подршку Фондацији „Нови Сад 2021“ и активно радила на промоцији културе. И данас смо ту, да у време ове пандемије, помогнемо више од 150 уметница и уметника који су својим делима постали значајни за културни живот овог града”, рекао је Радован Стељић, регионални менаџер у компанији Мercator-S и додао да је и сада важно да наставимо да се придржавамо свих мера превенције, јер на тај начин заједно бринемо једни о другима.

Реализацији акције Поклон захвалности допринео је и Новосадски волонтерски сервис, један од првих пројеката Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ настао у сарадњи са ОПЕНС-ом, који је од почетка ванредног стања укључен у пружање помоћи и подршке најстаријим суграђанима, на нивоу града Новог Сада.

„Волонтирање је израз културе који постоји у свима нама. У условима мира га практикујемо и усавршавамо кроз активности везаним за младе, у спорту, култури, екологији и раду са осетљивим групама, док у ванредним околностима стечена знања примењујемо у заједници и тиме дајемо најважнију солидарну подршку. Новосадски волонтерски сервис је програм свих Новосађана и и залагањем двеју европске престонице тежи да буде друштвено наслеђе које ће бити подршка у граду и након истека титула“ рекао је Војислав Пркосовачки испред Новосадског волонтерског сервиса.

Акција поделе поклона уметницима и радницима у култури који су у пензији биће реализована данас и сутра, 7. и 8. маја.

Оставите одговор