Pohvaljen koncept kandidature Novog Sada za EPK 2021

Објављено у категорији: Вести
Europe's Capital is Culture - Novi Sad 2021

 

U Pečuju, gradu koji je 2010. godine bio Evropska prestonica kulture, održana je međunarodna konferencija Europe’s capital is culture. Konferencija je bila posvećena kandidaturi mađarskih gradova za titulu Evropske prestonice 2023. godine i okupila je predstavnike 16 gradova bivših, aktuelnih i budućih Prestonica kulture.

Ovo je do sada najveće okupljanje predstavnika gradova nosilaca titule, a aktivni učesnik konferencije bili su i članovi tima Novi Sad 2021. To je bila jedinstvena prilika za razmenu iskustava sa drugim gradovima, uspostavljanje kontakata i postizanja sporazuma oko konkretne saradnje vezane za kandidaturu našeg grada. Naš tim je učestvovao u okviru panela zajedno sa predstavnicima gradova Vroclav i San Sebastijan (aktuelnih Prestonica kulture za ovu godinu), Rijeke i Plovdiva (gradova koji su osvojili titulu) i Kluža, koji zajedno sa Novim Sadom tokom ove godine iščekuje ishod kandidature za titulu 2021. godine.

 

Momčilo Bajac in Pecs

 

Momčilo Bajac kao učesnik panela predstavio je koncept naše aplikacije i obrazložio zašto Novi Sad želi da ponese titulu Prestonice kulture. Koncept kandidature je dobro prihvaćen od strane učesnika panela i predstavnika drugih gradova, jer je jasno i nedvosmisleno ukazao na teme kojima ćemo se baviti i probleme u kulturi i gradu uopšte, koje želimo ovom titulom da rešimo. Osim toga, članova tima su se sastali i sa značajnim predstavnicima Evropske komisije koji su indirektno ili direktno povezani sa inicijativom Evropske unije za izbor Evropskih prestonica kulture.

Uz gostoprimstvo predstavnika grada Pečuja, grada pobratima Novog Sada, izuzetno dobru organizaciju konferencije i mnoštvo dodatnih sadržaja kojima su nas upoznali sa nasleđem projekta Pečuj 2010, možemo reći da je ovo bila za nas izuzetno značajna i uspešna konferencija. 

Оставите одговор