Подстицањем културе до трансформације друштва

Објављено у категорији: Извештаји

Фондација „Нови Сад 2021“ организовала је још један састанак у циљу подизања капацитета, што је један од главних задатака програмског моста Нада који се реализује у првој години пројекта Нови Сад 2021. Састанак је у Скупштини града одржан са представницима новосадских месних заједница.

Директор Фондације Немања Миленковић, др Лазар Јованов руководилац Сектора за партиципацију, Милица Рашковић виши стручни сарадник за партиципативне пројекте, као и Вишња Баћановић, дипломирана социолошкиња, представили су представницима месних заједница најзначајније појединости пројекта Европске престонице културе, а нагласак је био на презентовању неких од начина укључивања грађана у пројекат. Они су указали на потенцијале који кроз подстицање културе доводе до трансформације друштва и посебно истакли важност дијалога са грађанима у том процесу.

Била је то добра прилика да се још једном представе пројекти као што су Културне станице, Сателити и Урбани џепови, који имају за циљ измештање културе и друштвених догађаја из ужег центра града, формирање нових места за окупљање грађана и подстицање комуникације кроз креативно и друштвено корисно ангажовање. У намери да се што већи број грађана укључи у ове пројекте биће покренута и серија отворених разговора под називом Диван.

Представницима новосадских месних заједница обратио се и Кристијан Потирон, стручни сарадник и саветник, који је такође скренуо пажњу на значај потенцирања партиципације и шансу за децентрализацију културе кроз ангажовање великог броја месних заједница што се показало успешним кроз реализоване пројекте у Кошицама и Плзењу, такође Европским престоницама културе 2013, односно 2015. године.

Овај први у низу таквих састанака завршен је, како је и било планирано, разменом мишљења и идеја представника Фондације и месних заједница.

 

Оставите одговор