Подршка је важна – европски уметници и истакнуте личности стали уз пројекат Нови Сад 2021!

Објављено у категорији: Uncategorized

Делегација пројекта Нови Сад 2021, у саставу: Немања Миленковић, професор историје и мастер на менаџменту у медијима; Дарко Полић, доктор наука архитектуре; Весна Латиновић, професорка енглеског језика; Милица Рашковић, дипломирана педагошкиња и мастер Родних студија са специјализацијом у омладинском раду; Лазар Јованов, доктор наука о менаџменту, уметности и медијима; Вук Радуловић, мастер права; Момчило Бајац, доктор филозофије и социологије и Тијана Палковљевић Бугарски, доктор историје уметности, велики заљубљеници у културу и поносни Новосађани, отпутовали су синоћ у Брисел да представе финалну апликацију Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

Одлука о титули биће донесена у четвртак, а у самом финалу избора подршку кандидатури, поред оне најважније, од стране суграђана, пружили су и еминентни уметници европског и светског калибра, од којих последња у низу Аница Добра, српска глумица која је оставила снажан траг у српској и немачкој кинематографији. Поред ње, глас за Нови Сад летос је дао и светски познат виолиниста из Београда, који тренутно живи и ради у САД, Стефан Миленковић, а недавно и Томас Влашиха, глумац из популарне серије ,,Игра престола” из Њујорка.

У “навијачком тиму” пројекта Нови Сад 2021 налазе се и композиторка из Њујорка, Александра Вребалов, украјински новинар и писац, Олександер Вешелењи , потом и Раул Билтген, глумац и писац из Луксембурга, Јана Навратова , стручњак за театар, плес и филм из Чешке, Валтер Пучогл – директор пројекта ,,Линц 2009 Европска престоница културе” из Аустрије и проф. Др Пенка Ангелова , менаџерка у култури и директорка удружења Елиас Цанетти Русеу из Бугарске.

На импозантном списку налазе се још и Флорина Ирис, књижевница из Румуније, Чобанка Жужа Емеше, књижевница из Мађарске, Михаил Хворецки – књижевник Из Словачке, Драгана Кршенковић Брковић , књижевница из Црне Горе, Леа Јуришић , кореограф из Словеније, Конрад Глас, директор Централног музеја подунавских Шваба из Улма, Глориа, принцеза од Турна и Таксиса , уметница и менаџерка из Немачке, пореклом из немачке кнежевске породице Турн и Таксис, потом и Криштоф Хусман, позоришни стручњак, менаџер Европске дунавске академије у Улму, Корнелијус Хел – новинар и књижевник из Аустрије, Алфред Брадлер, сликар и вајар из Немачке, Андреја Копач , новинарка и стручњак за модерни плес из Словеније, Антонио Флан, писац, есејиста и драматург из Аустрије, Карољ Мехеш, књижевник и саветник пројекта ,,Печуј Европска престоница културе 2010” из Мађарске, Симон Лахнер , директор Културне четврти Горња Аустрија из Беча, Томас Кинле, председник групе ЦДУ-Фрактион из Улма, Кристијан Фучер , књижевник из Беча и Буда Ђерђ, преводилац књижевних дела на немачки, из Будимпеште.

Коначно, међу истакнутим личностима које су подржале кандидатуру Новог Сада за европску престоницу културе налазе се и Петер Лангер, генерални координатор Савета дунавских градова и регија из Улма, Сузана Маје, директорица уметничке школе за младе из Немачке, Дитмар Херцог, фотограф из Немачке, Кинга Тот, песникиња и новинарка из Мађарске, Еда Крисеова , књижевнца и новинарка из Чешке, Симон Нађ, сликар из Берлина, Урсула Тучка, директорка Метрополитен Арт клуба из Аустрије, Даниел Банулеску, песник из Букурешта, Себастиан Рим, директор Дунавског фестивала из Улма, као и Валтер Фамлер , новинар и кустос из Беча.

Немања Миленковић, председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада, изјавио је да је Нови Сад, због подршке коју је током кандидатуре стекао, већ победник: “ Срце нам је пуно што је чак тридесет осам уметника и истакнутих личности из европског и светског културног живота стало уз нас у самом финишу кандидатуре. Хвала њима, али и свима осталима, а пре свега нашим Новосађанима, који су нас у току овог процеса саветовали, критиковали и навијали. Нови Сад је одувек био и биће европска престоница културе, а на нама је да верујемо да ће то у четвртак препознати и комисија из Брисела”.

Оставите одговор