„Podrška iz Ulma i Pečuja – uz Novi Sad do Evropske prestonice kulture“

Објављено у категорији: Вести

Povodom Dana Grada Novog Sada, 1. februara  član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović, predsednik Organizacionog odbora Novi Sad 2021, Nemanja Milenković i Programski direktor projekta, Momčilo Bajac, održali su sastanak sa gradonačelnikom Pečuja Žoltom Pavom i njegovim saradnicima. Tom prilikom se razgovaralo i o mogućnostima kulturne saradnje i razmene, ali i ekspertske podrške stručnjaka iz Pečuja projektnom timu Novi Sad 2021.

 

Podsetimo, 2010. godine, Pečuj je bio Evropska prestonica kulture, a Gradonačelnik Pečuja je uputio prošle godine podršku kandidaturi Novog Sada i ponudio svu raspoloživu pomoć i podršku na tom putu. Ovo je bila prilika da se konkretizuju predlozi za saradnju i razmene iskustva u procesu kandidature za ovaj, jedan od najznačajnijih kuluturnih projekata u Evropi i svetu.

 

Tokom današnjeg dana, Vanja Vučenović i tim Evropske prestonice kulture  održali su još jedan  važan sastanak, na kom su razgovarali sa Peterom Langerom koordinatorom Dunavske strategije. Tema razgovora bila je način nastupa Novog Sada u procesu kandidature za Evropsku prestonicu kulture, u okviru mogućnosti koje pruža Dunavska strategija i celokupna Dunavska regija. Gospodin Langer je još jednom potvrdio da je bio i ostao iskreni prijatelj našeg grada i potvrdio da će i ubuduće pružati vrlo konkretnu podršku kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture. Gospodin Vanja Vučenović se zahvalio Peteru Langeru na dosadašnjoj podršci i pomoći u prvoj fazi pripreme kandidature, zahvaljujući čemu je, između ostalog, Novi Sad i ušao u finalnu fazu takmičenja za osvajanja ove prestižne titule.

Članovi aplikacionog tima Nemanja Milenković i Momčilo Bajac razgovarali su o konkretnim mogućnostima saradnje i zajedničkih projekata sa gradovima iz Podunavske regije što je vrlo značajno sa stanovišta Evropske dimenzije projekta Novi Sad 2021. Dogovorena je dalja dinamika zajedničkih aktivnosti koje je neophodno preduzeti kako bi finalna aplikacija bila završena do roka koji je postavila Evropska komisija, a to je septembar 2016. godine.

Оставите одговор