Трећи Pocket Globe у Еђшегу: Страст ромске музике

Објављено у категорији: Вести

Трећи Pocket Globe циклус, који од септембра у културној станици Еђшег представља светску, некомерцијалну музику, сада доноси ромске-етно-џез звуке.
Нова „тура“ доброг и квалитетног звука представља два, енергијом и страшћу обојена концерта врхунских етно-џез уметника, али и слушаоницу која ће се бавити разноврсном и пребогатом ромском музиком из свих крајева света.

Први концерт заказан је за 12. децембар у 20.21 час у КС ЕђшегKurina Trio & Gyass. Овај трио, који чине чланови познате музичке фамилије Курина, већ одавно је познат у овим крајевима по врхунској изведби мађарског, румунског и уопште ромског етно џеза. Њихова виртуозност у свирању клавира, цимбала и контрабаса је својеврсна атракција којом су себи годинама крчили пут по фестивалима, код нас и у региону. Сарађивали су и сарађују са музичким величинама као што су Лајко Феликс, Роби Лакатош, Шабан Бајрамовић, Ђорђе Балашевић и Момчило Бајагић Бајага и други.
Карте у износу од 300дин можете купити у Gigstix-u, а продаваће се и на дан концерта у КС Еђшег.
Већ следећег дана, 13. децембра, у ромском циклусу, по већ опробаном рецепту, музику ће бирати DJ Killo Killo, који ће прилагодити свој одабир актуелној теми и покушати да нас упозна са разноврсном музичком заоставштином ромског народа од Индије до Америке. Слушаоница почиње у 20.21 час, такође у КС Еђшег, а улаз је бесплатан.
Трећи концерт у овом циклусу Pocket Globe-а биће 14. децембра када ће од 20.21 час наступити Amaro Del. Од самог почетка овај састав изводи традиционалну музику ромских група из разних крајева Европе и света. Да би дошао до што квалитетнијег изворног музичког материјала „Амаро Дел” сарађује са многим етномузиколозима, а неки од чланова и сами су одлазили на терен да би снимали Роме док свирају или певају традиционалну музику. Ансамбл изводи музику Рома из Мађарске, Румуније, Србије, Русије, Пољске, Индије, Азербејџана, Француске и Молдавије. Ромска традиционална музика је карактеристична по својој наглашеној емотивности, по симболици у текстовима који се певају, а ансамбл „Амаро Дел” јој додаје и ноту софистицираности.
Карте у износу од 300дин можете купити у Gigstix-u, а продаваће се и на дан концерта у КС Еђшег.
Информације о догађају можете пронаћи и на facebook event-u.
Pocket Globe – џепне музичке екскурзије, имају за циљ да Новосађанима представе велика имена актуелне светске музичке сцене, када говоримо о етно, џез и експерименталној музици, а који доносе спој различитих нација, култура, музике, инструмената.

Оставите одговор