Почетак радова на обнови фасаде Галерије Матице српске

Објављено у категорији: Вести

У сусрет обележавању 170 година постојања започета је реконструкција фасаде Галерије Матице српске што представља завршну фазу потпуног уређења зграде у којој се чувају дела огромне уметничке вредности од изузетног значаја за очување традиције и упознавање развоја српске уметности новијег доба.

 

galerija-matice-srpske

 

Управница Галерије Матице Српске Тијана Палковљевић-Бугарски истиче да се током дужег периода предано радило на унапређењу овог изложбеног простора у место високих музеолошких стандарда. До сада је успешно саниран сутерен и стављено у функцију додатних 700 квадрата који нису били у употреби што је омогућило да се увећају капацитети простора за конзерваторске атељее и радионице, прошире депои и унапреде услови чувања уметничких дела. Замењен је кров и уграђен је лифт, на основу пројекта замишљеног још током адаптације зграде за музејски простор 1956. године, па су поставке лако доступне и особама са инвалидитетом. Сада започиње реконструкција фасаде као последњи корак у жељи да 2017. годину, када се обележава јубилеј 170 година постојања, зграда Галерије матице српске и спољашњим изгледом буде достојна високих уметничких вредности своје колекције коју баштини.

Управница Галерије Матице Српске Тијана Палковљевић-Бугарски

Управница Галерије Матице Српске Тијана Палковљевић-Бугарски

 

– У плану је замена прозора, санација фасаде, реконструкција улаза и уређење околине зграде. Обнова би требало да буде готова до следеће године, када Галерија обележава 170 година постојања. Намера нам је да засијамо у пуном сјају. Надамо се да ће у мају све наше поставке и садржаји бити доступни публици – најавила је управница Тијана Палковљевић-Бугарски.
Депои су реновирани и припремљени да, у току реновирања фасаде, уметничка дела сталне поставке могу да буду скинута и привремено смештена по свим музеолошким стандардима.

Реновирање фасаде зграде Галерије омогућило је Министарство културе са 30 милиона динара.

Зграда Галерије Матице српске, током радова на обнови фасаде, биће затворена за посетиоце, али ће у сарадњи са другим установама културе публика ипак моћи да ужива у планираним изложбеним и програмским активностима.

Управница Галерије, Тијана Палковљевић-Бугарски, која је и заменик председнице Уметничког савета пројекта Нови Сад Европска престоница културе 2021. године, као и члан делегације која је презентовала кандидатуру Новог Сада на финалном избору у Бриселу, искрено верује да ће реновирана зграда и програми који ће се у њој приређивати на најбољи начин презентовати Град Нови Сад.

Оставите одговор