Почели договори за реализацију пројекта „Зона 021“

Објављено у категорији: Вести

Припремајући се темељно током кандидатуре за Европску престоницу културе и израду апликационе књиге, тзв. bid book-а, тим „Нови Сад 2021“ сачинио је оригиналан и креативан програм под називом „За нове мостове“. Део апликације чини и сегмент „Зона 021“, а основна идеја је да у припреми пројеката, који ће бити реализовани у оквиру пројекта Нови Сад Европска престонице културе 2021. године, укључи и суседне партнерске општине Сремске Карловце, Ириг и Беочин које се налазе на левој обали Дунава и повезују урбано језгро Новог Сада и планину Фрушку Гору у јединствену географску, историјску и духовну целину.

Oпштинa Сремски Карловци

 

Како је наведено у bid book-у, идеја је оживљавање европског грађанског наслеђа XVIII и XIX века у Србији кроз пројекат „Градска позорница“ који би у Сремским Карловцима требало да оживи дух тог доба. Намера је да се кроз драмске, музичке и литерарне догађаје, оживљавање старих заната, едукативне, еколошке и друге садржаје покрену велики потенцијали Сремских Карловаца за развој културног туризма. Једна од главних планираних активности је регенерисање јавних простора, а у Сремским Карловцима план је да се уз помоћ стручњака обнови културна станица у старом градском биоскопу, која би требало да постане центар културе и то не само у тој варошици. Такође, и један од главних пројеката Капела мира одржаће се у Сремским Карловцима, доводећи европску културну елиту у варошицу од свега 9.000 становника. 

Oпштинa Ириг

 

Ириг је као средиште винске регије одувек привлачио пажњу трговаца, али је био и стециште песника и књижевника. Између осталог, планирано је покретање пројекта Отворено позориште који предвиђа стварање позоришне сцене са представама за децу на отвореном. Поред тога, занимљива је и идеја да се реализују програми под називом „Ко вас шиша“ који описује живот сер Џона Смита проналазача машинице за шишање пореклом из Ирига, затим „Винске приче“ о вину по коме је ова варошица позната и ван граница наше земље, као и „Кошаркашке приче“ посвећене Небојши Поповићу, мештанину Ирига који је постигао први кош у историји светских првенстава.

Oпштинa Беочин

 

Реализација четворогодишњег пројекта Култура у служби развоја интеркултуралности и економског оснаживања локалне заједнице, који би требало да се реализује у Беочину, уколико се обезбеде услови, обухватио би ликовне колоније и креативни приступ у мењању екстеријера овог сивог индустријског градића, са жељом да се изгради нови имиџ варошице као туристичког и културног центра у оквиру Фрушкогорске руте. Посебан програм требало би да буде посвећен малом селу у овој општини – Баноштору.
Зато су и међу првим састанцима, након формирања фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, представници Фондације – директор Немања Миленковић и члана УО Фондације др Дарко Полић – имали управо са председницима општина и њиховим сарадницима у Сремским Карловцима, Иригу и Беочину. Током тих сусрета још једном је представљен концепт пројекта и разговарано о моделима сарадње како би што спремније дочекали 2021. годину у којој ће Нови Сад бити Европска престоница културе.

Оставите одговор