Почела реконструкција дворца у Беочину

Објављено у категорији: Вести

Саставни део апликације Новог Сада приликом конкурисања за Европску престоницу културе 2021. године био је и сегмент под називом „Зона 021“.

 

„Зона 021“ је аутентична просторна целина у којој живи више од 400.000 људи различитих културних навика. Урбано језгро Новог Сада окружује 15 приградских насеља, а уз општине Сремски Карловци, Ириг и Беочин које леже на левој обали Дунава, повезано је са Фрушком Гором као јединственом географском, историјском и духовном целином. Та целина обухваћена је телефонским позивним бројем 021, па отуд и назив „Зона 021“. Тај препознатљив број одавно је општеприхваћени део идентитета града и околине, баш као што се и фактички и симболички уклопио у кампању „НС ЕПК 2021“. Намера је да се економски и културно покрену и околна подручја, што је потврђено потписивањем споразума са суседним општинама.

Беочин, као место са око 8.000 становника различитог националног састава, део је културне трансформације која се жели постићи Флегшип пројектом МОБА, чија је основна идеја да свој потенцијал стави у службу економског и културног развоја кроз мобилисање локалне самоуправе, културних институција, приватног сектора и невладиних организација.

У оквиру МОБА-е биће реализован четворогодишњи пројекат „Култура у служби развоја интеркултуралности и економског оснаживања локалне заједнице“ који ће бити спроведен кроз ликовне колоније и креативни приступ у мењању екстеријера овог сивог градића у његовој пост-индустријској фази. Подстицањем активног учешћа грађана у акцијама обнове јавних простора, жеља нам је да помогнемо изградњи новог имиџа варошице као туристичког и културног центра у оквиру „Фрушкогорске руте“.

Један од најпрепознатљивијих објеката у Беочину свакако је дворац некадашње имућне немачке породице Шпицер, подигнут 1898. године. Дворац је саограђен по аутентичним идејама, комбиновањем елемената романике, готике, ренесансе и барока и све то уоквирено мађарском сецесијом. Занимљиво је истаћи да је дворац породице Шпицер, некада један од најлепших у овом делу Европе, направио архитекта Имре Штајндл, познат по томе што је његово дело зграда Парламента Мађарске у Будимпешти које је и данас међу најпознатијим туристичким и културним, наравно и административним симболима Мађарске.

stari-dvorac

На жалост, на очиглед свих, дворац породице Шпицер у Беочину пропадао је претходних деценија. Ових дана почела је његова реконструкција, а како најављују стручњаци из Завода за заштиту споменика, започети су интерветни захвати који ће само зауставити даље пропадање, али то је тек почетак радова на дворцу.

dvorac-kolaz-1

До 2021. године се очекује потпуна реконструкција дворца породице Шпицер када ће ово здање постати место које ће „у пуном сјају“ привлачити пажњу оних који буду у посети Беочину.

dvorac-kolaz-2

Оставите одговор