Premijerno izvođenje muzičko-scenskog performansa „Plovidba” u Kulturnoj stanici Eđšeg

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Muzika i pozorište kao zajednički stvaralački čin, improvizacija u muzici i pokretu i dramaturški sled, opisuju muzičko-scenski perfomans „Plovidba” Aleksandre Ilić, koji će publika moći da isprati u utorak, 11. avgusta od 19 sati putem zvanične Fejsbuk stranice Kulturnih stanica, kao i Kulturne stanice Eđšeg.

Mladi umetnici najčešće ostaju isključivo u okviru svoje oblasti umetničkog delovanja, bilo da rade samostalno ili u grupi, bez povezivanja u kreiranju i nastanku umetničkog dela. Projekat „Plovidba“ briše ove granice i dopušta umetnosti da se u svim svojim oblicima razvija na kompleksnijim nivoima.

– U procesu rada na muzičko-scenskom performansu „Plovidba” služili smo se metodom „devising theatre”, tačnije kolektivnim stvaranjem. Dramaturški sled stvoren je na osnovu impresije muzike, a inspirisan dramskom improvizacijom, kompozitor je stvorio varijacije na već postojeći muzički obrazac. Tako je u zajedničkom improvizacijskom procesu kompozitora, glumaca i reditelja stvoreno jedno sasvim novo delo. Naziv „Plovidba” koji je kompozitor nadenuo svom ciklusu, ostao je nepromenjen, kao metafora na čovekov životni put. Povezali smo vodu sa životom, jer je ona od velikog značaja za čoveka. Na osnovu improvizacija krenuli smo od rađanja, preko sećanja povezavši se sa teorijom da voda pamti, pa sve do pročišćenja, prikazavši istovremeno ništavilo savremenog čoveka, koji treba da pronađe svoj put – rekla je autorka projekta Aleksandra Ilić.

„Devising theatre” je metod stvaralačkog procesa u teatru u kome glumci i umetnici iz drugih umetničkih oblasti, uzajamnom kolaboracijom, kreiraju delo do njegovog završnog čina. Delo koje nastaje ovom metodom nastaje improvizacijom u toku procesa. Postoji početna ideja koja se dalje oblikuje, uz apstraktnost prikazivanja radnje i prvenstveno je, ali ne i nužno, vezana za fizički teatar.

– Istorijski gledano, ovakav vid procesa sličan je onima koji se koriste u „comedia dell arte” i mimovima. Kasnije, reditelji poput Vsevoloda Mejerholjda i Evgenija Vahtangova radili su na principu improvizacije sa članovima svojih ansambala, da bi nakon Drugog svetskog rata istraživački proces i imrovizaciju u svoj rad uključili Bertold Breht sa „Berlinare ansamble“, Judit Malina i „The Living Theatre“, Jerži Grotovski, Piter Bruk i mnogi drugi. Sam proces „devising theatre”, sa svojom istinskom definicijom, nastao je u Engleskoj, sedamdesetih godina prošlog veka i traje do danas – objašnjava Aleksandra.

Muzički ciklus Plovidba Dimitrija Beljanskog nastao je 2015. godine, a premijerno je izveden 2018. godine. Izveli su ga Jovana Filipović i Lazar Rakić. Međutim, u obliku muzičko-scenskog performansa, gde su obe strane imale međusobnu improvizacijsku saradnju, biće premijerno izveden u okviru projekta „Umetnici. Sad!”, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

– Evropska prestonica kulture je od velike važnosti za umetnike, naročito za one čije ideje donose inovativnost. Povezivanje umetnika je od izuzetne važnosti, jer se na taj način mogu stvarati sasvim novi i još neotkriveni žanrovi, metode, oblici, a pored toga negovati stari u kreativnom procesu rada gde svaka umetnička strana ima šta da ponudi. U nezavidnoj situaciji u kojoj se kultura nalazi, kao i pored one koju je uzrokovala svetska pandemija, moramo se truditi da opstanemo zajedno – ističe umetnica Aleksandra Ilić.

U zajedničkoj kreaciji muzičko-scenskog performansa „Plovidba” učestvovala je Trupa savremenog i imerzivnog teatra TITE, koju čine Aleksandra Ilić, Ivana Antić, Lara Knežević, Jelena Majstorović, Kristina Milenković, Olivera Marić, Branko Milošev, reditelj Vladislav Velkovski, kompozitor Dimitrije Beljanski. Svoje učešće dala je studentkinja glume, Marija Feldeši sa koreografijom u prvoj sceni, Nataša Stojšin u montaži videa i Hristina Borović za predlog kostima.

javni konkurs umetnici sad

Muzičko-scenski performans „Plovidba” jedan je od 22 projekta koji su dobili sredstva na javnom pozivu „Umetnici. Sad!”, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, koji ima za cilj jačanje lokalne kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizaciju kulture i jačanje publike.

Partner na projektu „Umetnici. Sad!“ je kompanija Merkator S.

 

Foto: V. Veličković

Ostavite odgovor