Премијерно извођење музичко-сценског перформанса „Пловидба” у Културној станици Еђшег

Објављено у категорији: Вести

Музика и позориште као заједнички стваралачки чин, импровизација у музици и покрету и драматуршки след, описују музичко-сценски перфоманс „Пловидба” Александре Илић, који ће публика моћи да испрати у уторак, 11. августа од 19 сати путем званичне Фејсбук странице Културних станица, као и Културне станице Еђшег.

Млади уметници најчешће остају искључиво у оквиру своје области уметничког деловања, било да раде самостално или у групи, без повезивања у креирању и настанку уметничког дела. Пројекат „Пловидба“ брише ове границе и допушта уметности да се у свим својим облицима развија на комплекснијим нивоима.

– У процесу рада на музичко-сценском перформансу „Пловидба” служили смо се методом „devising theatre”, тачније колективним стварањем. Драматуршки след створен је на основу импресије музике, а инспирисан драмском импровизацијом, композитор је створио варијације на већ постојећи музички образац. Тако је у заједничком импровизацијском процесу композитора, глумаца и редитеља створено једно сасвим ново дело. Назив „Пловидба” који је композитор наденуо свом циклусу, остао је непромењен, као метафора на човеков животни пут. Повезали смо воду са животом, јер је она од великог значаја за човека. На основу импровизација кренули смо од рађања, преко сећања повезавши се са теоријом да вода памти, па све до прочишћења, приказавши истовремено ништавило савременог човека, који треба да пронађе свој пут – рекла је ауторка пројекта Александра Илић.

„Devising theatre” је метод стваралачког процеса у театру у коме глумци и уметници из других уметничких области, узајамном колаборацијом, креирају дело до његовог завршног чина. Дело које настаје овом методом настаје импровизацијом у току процеса. Постоји почетна идеја која се даље обликује, уз апстрактност приказивања радње и првенствено је, али не и нужно, везана за физички театар.

– Историјски гледано, овакав вид процеса сличан је онима који се користе у „comedia dell arte” и мимовима. Касније, редитељи попут Всеволода Мејерхољда и Евгенија Вахтангова радили су на принципу импровизације са члановима својих ансамбала, да би након Другог светског рата истраживачки процес и имровизацију у свој рад укључили Бертолд Брехт са „Berlinare ansamble“, Јудит Малина и „Тhe Living Theatre“, Јержи Гротовски, Питер Брук и многи други. Сам процес „devising theatre”, са својом истинском дефиницијом, настао је у Енглеској, седамдесетих година прошлог века и траје до данас – објашњава Александра.

Музички циклус Пловидба Димитрија Бељанског настао је 2015. године, а премијерно је изведен 2018. године. Извели су га Јована Филиповић и Лазар Ракић. Међутим, у облику музичко-сценског перформанса, где су обе стране имале међусобну импровизацијску сарадњу, биће премијерно изведен у оквиру пројекта „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

– Европска престоница културе је од велике важности за уметнике, нарочито за оне чије идеје доносе иновативност. Повезивање уметника је од изузетне важности, јер се на тај начин могу стварати сасвим нови и још неоткривени жанрови, методе, облици, а поред тога неговати стари у креативном процесу рада где свака уметничка страна има шта да понуди. У незавидној ситуацији у којој се култура налази, као и поред оне коју је узроковала светска пандемија, морамо се трудити да опстанемо заједно – истиче уметница Александра Илић.

У заједничкој креацији музичко-сценског перформанса „Пловидба” учествовала је Трупа савременог и имерзивног театра ТИТЕ, коју чине Александра Илић, Ивана Антић, Лара Кнежевић, Јелена Мајсторовић, Кристина Миленковић, Оливера Марић, Бранко Милошев, редитељ Владислав Велковски, композитор Димитрије Бељански. Своје учешће дала је студенткиња глуме, Марија Фелдеши са кореографијом у првој сцени, Наташа Стојшин у монтажи видеа и Христина Боровић за предлог костима.

јавни конкурс уметници сад

Музичко-сценски перформанс „Пловидба” један је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и јачање публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

 

Фото: В. Величковић

Оставите одговор