Program „Plants – Artists in Residence“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Uspostavljanje novih međunarodnih veza, partnerstava i zajedničkih projekata, kao i mogućnost da naši umetnici borave u drugim gradovima, ali da budu domaćini umetnicima iz cele Evrope osnov su programa Plants – Artists in Residence.

Projekat „Novi Sad 2021“ želi da motiviše umetnike iz Novog Sada da uspostave veze s umetnicima iz Evrope i upoznaju se sa savremenim tendencijama u umetnosti. Program Plants – Artists in Residence će se kontinuirano realizovati u periodu od 2017. do 2022. godine u saradnji s brojnim organizacijama iz čitavog Dunavskog regiona i Evrope i predstavljaće sredstvo za jačanje međunarodne kulturne saradnje suštinski važno kako za sticanje iskustva, tako i za jačanje kapaciteta lokalne umetničke scene. Tokom 2017. i 2018. godine težište će biti na tome da lokalne umetnike pošaljemo u inostranstvo kako bismo im pružili priliku da se upoznaju i uključe u savremenu međunarodnu umetničku scenu i razviju veštine neophodne za realizaciju projekta Novi Sad 2021. Stoga ćemo posebnu pažnju posvetiti saradnji s organizacijama kulture iz bivših, sadašnjih i budućih Evropskih prestonica kulture. Verujemo da će od 2019. godine Novi Sad biti spreman da bude domaćin stranim umetnicima iz partnerskih organizacija i onima koji će odgovoriti na pozive za program gostujućih umetnika.

Kako bi ideju Plants – Artists in Residence što više približili našim umetnicima u ponedeljak, 3. aprila, od 16.00 časova na Petrovaradinskoj tvrđavi u Svečanim salonima, programe Artists in Residence predstaviće Petr Šimon, menadžer za internacionalne projekte za Plzenj 2015 – Evropska prestonica kulture, kao i koordinator za realizaciju projekta Artists in Residence u okviru projekta Novi Sad 2021. Svoje iskustvo u vezi sa ovim programom predstaviće i Berenika Nikodemska, koordinator programa Artists in Residence na projektu Vroclav 2016 – Evropska prestonica kulture.

Programom Plants – Artists in Residence rukovodiće se u saradnji s nezavisnom organizacijom koja će omogućiti da program kulturne razmene s Evropom, s posebnim težištem i saradnji sa Dunavskim regionom, opstane i nakon kandidature.
Podsećamo i da je projekat Evropska prestonica kulture ustanovljen kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje… što je svakako i osnovna ideja projekta Plants – Artists in Residence.

Ostavite odgovor