Програм „Plants – Artists in Residence“

Објављено у категорији: Вести

Успостављање нових међународних веза, партнерстава и заједничких пројеката, као и могућност да наши уметници бораве у другим градовима, али да буду домаћини уметницима из целе Европе основ су програма Plants – Artists in Residence.

Пројекат „Нови Сад 2021“ жели да мотивише уметнике из Новог Сада да успоставе везе с уметницима из Европе и упознају се са савременим тенденцијама у уметности. Програм Plants – Artists in Residence ће се континуирано реализовати у периоду од 2017. до 2022. године у сарадњи с бројним организацијама из читавог Дунавског региона и Европе и представљаће средство за јачање међународне културне сарадње суштински важно како за стицање искуства, тако и за јачање капацитета локалне уметничке сцене. Током 2017. и 2018. године тежиште ће бити на томе да локалне уметнике пошаљемо у иностранство како бисмо им пружили прилику да се упознају и укључе у савремену међународну уметничку сцену и развију вештине неопходне за реализацију пројекта Нови Сад 2021. Стога ћемо посебну пажњу посветити сарадњи с организацијама културе из бивших, садашњих и будућих Европских престоница културе. Верујемо да ће од 2019. године Нови Сад бити спреман да буде домаћин страним уметницима из партнерских организација и онима који ће одговорити на позиве за програм гостујућих уметника.

Како би идеју Plants – Artists in Residence што више приближили нашим уметницима у понедељак, 3. априла, од 16.00 часова на Петроварадинској тврђави у Свечаним салонима, програме Artists in Residence представиће Петр Шимон, менаџер за интернационалне пројекте за Плзењ 2015 – Европска престоница културе, као и координатор за реализацију пројекта Artists in Residence у оквиру пројекта Нови Сад 2021. Своје искуство у вези са овим програмом представиће и Береника Никодемска, координатор програма Artists in Residence на пројекту Вроцлав 2016 – Европска престоница културе.

Програмом Plants – Artists in Residence руководиће се у сарадњи с независном организацијом која ће омогућити да програм културне размене с Европом, с посебним тежиштем и сарадњи са Дунавским регионом, опстане и након кандидатуре.
Подсећамо и да је пројекат Европска престоница културе установљен како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање… што је свакако и основна идеја пројекта Plants – Artists in Residence.

Оставите одговор