Odabrani kandidati za rezidencijalne boravke u Nemačkoj i Mađarskoj

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Novosadska vizuelna umetnica Jelena Gajinović odabrana je da otputuje u nemački grad Regenzburg gde će u okviru rezidencijalnog programa „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) imati priliku da stvara na temu nasleđa i njegovog značenja u smislu sadašnjosti i budućnosti.

Jelena Gajinović baviće se nasleđem kroz intervencije na ovu temu. Pod sloganom „Nasleđe – danas/sutra”, istraživaće se bogata istorija organizacije „UNESCO World Heritage City of Regensburg”, a intervencije ove umetnice funkcionisaće po principu privremenih, in-situ doprinosa i izveštavanja na javnim mestima, pre svega u urbanim delovima grada ili obali Dunava.

„Kao multidisciplinarna umetnica, ovu rezidenciju doživljavam kao neverovatnu priliku za interakciju sa različitim lokalnim zajednicama, kao i za usavršavanje. Glavna tema mog istraživanja je javni prostor, arhitektura i kulturno nasleđe. U radnom procesu, koristim različite tipove medija da bih predstavila svoj koncept, osvrćući se na značaj kulturnog nasleđa u današnje vreme. Zanimaju me nove interpretacije urbanih pejzaža i arhitekture“, ističe Jelena Gajinović.

Krunu rezidencije predstavljaće realizacija intervencije na licu mesta, koja će biti razvijena tokom boravka umetnice, kao i pisana prezentacija koja sažima čitav stvaralački proces i samo delo. Intervencije na licu mesta, kao i dokumentovan stvaralački proces Jelene Gajinović biće objavljen putem medija i predstavljen u muzeju ili galeriji, a samo umetničko delo poslužiće kao nacrt za izradu in-situ instalacije u Regenzburgu 2021. godine.

Rezidencijalni program u ovom nemačkom gradu realizuje Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, u saradnji sa organizacijom „donumenta” iz Regenzburga.

 

Stevan Bradić odabran za umetničku rezidenciju u Pečuju

U okviru rezidencijalnog programa „Umetnik u gostima“, u Pečuju će ovoga puta boraviti Stevan Bradić, docent na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Bradić će u toku mesec dana pisati i stvarati na zadate teme, u dogovoru sa organizacijom-domaćinom.

Stevan Bradić osnovne studije završio je na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Diplome mastera stekao je na univerzitetima u Novom Sadu i Stokholmu. Doktorirao je na Odseku za komparativnu književnost u Novom Sadu. Piše poeziju, eseje, prikaze i kritiku, kao i prevode sa engleskog. Objavio je zbirke pesama „U kotlarnici” i „Na zemlji” kao i studije „Simulacija i gastronomija” i „Nemogući zavičaj”. Urednik je portala za književnost, filozofiju i društvenu teoriju „Rizom”, video platforme „Mračna komora”, i član je uređivačkog odbora časopisa „Zlatna greda”.

Ovaj rezidencijalni program realizuje Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, u saradnji sa organizacijom „Verartis” iz Pečuja.

Cilj programa „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) koji se realizuje u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ jeste internacionalizacija lokalne umetničke scene i edukacija i umrežavanje lokalnih umetnika sa inostranim umetnicima i organizacijama. Kroz ovaj program podržavaju se novosadski umetnici u realizaciji odlazećih rezidencija, ali se i stranim umetnicima omogućava da dođu u Novi Sad i da kroz rad sa lokalnim umetnicima razmene iskustva i znanja.

 

Foto: Vladimir Veličković; Bojan Jović/Fondacija „Stanislav Vinaver”

Ostavite odgovor