Одабрани кандидати за резиденцијалне боравке у Немачкој и Мађарској

Објављено у категорији: Вести

Новосадска визуелна уметница Јелена Гајиновић одабрана је да отпутује у немачки град Регензбург где ће у оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) имати прилику да ствара на тему наслеђа и његовог значења у смислу садашњости и будућности.

Јелена Гајиновић бавиће се наслеђем кроз интервенције на ову тему. Под слоганом „Наслеђе – данас/сутра”, истраживаће се богата историја организације „UNESCO World Heritage City of Regensburg”, а интервенције ове уметнице функционисаће по принципу привремених, in-situ доприноса и извештавања на јавним местима, пре свега у урбаним деловима града или обали Дунава.

„Као мултидисциплинарна уметница, ову резиденцију доживљавам као невероватну прилику за интеракцију са различитим локалним заједницама, као и за усавршавање. Главна тема мог истраживања је јавни простор, архитектура и културно наслеђе. У радном процесу, користим различите типове медија да бих представила свој концепт, осврћући се на значај културног наслеђа у данашње време. Занимају ме нове интерпретације урбаних пејзажа и архитектуре“, истиче Јелена Гајиновић.

Круну резиденције представљаће реализација интервенције на лицу места, која ће бити развијена током боравка уметнице, као и писана презентација која сажима читав стваралачки процес и само дело. Интервенције на лицу места, као и документован стваралачки процес Јелене Гајиновић биће објављен путем медија и представљен у музеју или галерији, а само уметничко дело послужиће као нацрт за израду ин-ситу инсталације у Регензбургу 2021. године.

Резиденцијални програм у овом немачком граду реализује Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, у сарадњи са организацијом „donumenta” из Регензбурга.

 

Стеван Брадић одабран за уметничку резиденцију у Печују

У оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“, у Печују ће овога пута боравити Стеван Брадић, доцент на Одсеку за компаративну књижевност Филозофског факултета у Новом Саду. Брадић ће у току месец дана писати и стварати на задате теме, у договору са организацијом-домаћином.

Стеван Брадић основне студије завршио је на Одсеку за компаративну књижевност Филозофског факултета у Новом Саду. Дипломе мастера стекао је на универзитетима у Новом Саду и Стокхолму. Докторирао је на Одсеку за компаративну књижевност у Новом Саду. Пише поезију, есеје, приказе и критику, као и преводе са енглеског. Објавио је збирке песама „У котларници” и „На земљи” као и студије „Симулација и гастрономија” и „Немогући завичај”. Уредник је портала за књижевност, филозофију и друштвену теорију „Ризом”, видео платформе „Мрачна комора”, и члан је уређивачког одбора часописа „Златна греда”.

Овај резиденцијални програм реализује Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, у сарадњи са организацијом „Verartis” из Печуја.

Циљ програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) који се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ јесте интернационализација локалне уметничке сцене и едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

 

Фото: Владимир Величковић; Бојан Јовић/Фондација „Станислав Винавер”

Оставите одговор