„Уметници. Сад!“ – Радионице „Плакат као вид дечјег израза“ од понедељка до среде, у културној станици Млин

Објављено у категорији: Вести

„Деца су рођени уметници. Проблем је како да се остане уметник и кад се одрасте”, рекао је велики Пикасо. Од малих ногу, деца своје искуство и емоције исказују на различите креативне начине, а уметнички свет постаје права авантура.

Пројекат „Плакат као вид дечијег израза”, ауторке Љубице Танкосић управо то и доказује. Основна идеја пројекта, који је добио средства на Јавном позиву локалним уметницима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!”, јесте развој дечјег ликовног стваралаштва, њихово упознавање са плакатом као видом визуелне комуникације и упознавање са предграфичким и графичким техникама отискивања и штампања, прилагођеним њиховом узрасту. Радионице ће бити реализоване од данас, 27. јула до среде, 29. јула у периоду од 10 до 12.30 сати, у културној станици Млин.

„Циљ је да кроз различите графичке технике, кроз које ће деца проћи, али и кроз игру и на занимљив начин, подстакнемо код деце развој мисаоних, истраживачких и експерименталних функција. Након реализованог програма, очекује се да ће деца усвојити нова знања и вредности, да ће се повезати са културом и институцијама културе, те да ће настојати и даље да кроз игру и ликовност развијају машту, јер је она кључ за сва будућа занимања којима се буду бавили”, истиче ауторка пројекта Љубица Танкосић.

Плакат као вид дечјег израза

Радионице су намењене деци предшколског и основношколског узраста, а планирано је да деца прођу кроз неколико графичких техника као што су картон штампа, монотипије, гравуре, линорез, наравно у зависности од узраста детета. На првом часу упознаће се са значењем и особеностима плаката, али и са методологијом настанка графичког листа. Такође, у току радионице, деца ће имати прилику да раде на штампарској преси, да сами стварају своје прве ауторске отиске, те да осете радост коју пружа тајновитост подизања папира са матрице.

Љубица Танкосић истиче да су деца изузетно заинтересована за све графичке технике. Према њеним речима, рад на графици веома је динамичан јер се ради са различитим материјалима, те деца могу да секу, цепају, лепе, гравирају, урезују и праве комбинације материјала, баш као и озбиљни уметници.

„Занимљива им је и густина графичке боје, могућност мешања боја и добијање нових нијанси, као и рад на графичкој преси, мада сама преса није предуслов да би се добио графички лист, бар што се тиче графике, у раду са децом. Графика је некако увек нова и атрактивна. Међутим, слабо је заступљена у предшколским установама и основним школама, па чак се слабо ради и у ликовним атељеима и радионицама за децу, што је штета, јер деца употребом различитих материјала и ликовних елемената развијају перцепцију, машту и креативно мишљење. Одступа се од шаблонског приступа решавања проблема, развијају се моторичке и графомоторичке способности”, каже Љубица и додаје да су овакви пројекти изузетно важни јер се деца од малена навикавају да посећују културне догађаје.

„Деца постају конзументи уметности. Радује ме и новоотворени Новосадски дечји културни центар, тј. Културна станица Млин, који иза себе има дугу традицију не само ликовно образовне и излагачке делатности, него код деце развијају и негују љубав према музици, глуми, филму, позоришту. Свакако да треба неговати и подржавати програме као што је овај, јер они у многоме доприносе развоју дечје личности“.

Крајњи резултат радионица јесте изложба коју ће посетиоци моћи да погледају до 20. августа, у току радног времена културне станице Млин (Радничка 20).

јавни позив уметници сад

Пројекат „Плакат као вид дечјег израза” један је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

 

Фото: В. Величковић

Оставите одговор