Панел независних експерата Европске комисије посетио Нови Сад

Објављено у категорији: Вести, Извештаји

Поводом кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, претходних дана Панел независних експерата Европске комисије посетио је Нови Сад, разговарао са представницима пројекта Нови Сад 2021, високим званичницима, уметницима, представницима институција културе и независном сценом града, као и невладиним сектором али и самим грађанима, а своје утиске ће понети у Брисел, где ће градови културне престонице за 2021. годину бити проглашени на церемонији заказаној за 13. октобар.

Нови Сад су посетили чланови Панела: Председавајући Стив Грин и Заменица председавајућег, Сузана Жилич Фишер, а њима се придружила и представница Европске комисије Глорија Лоренцо Леронес у улози посматрача.

Делегација је прво у пратњи чланова тима Нови Сад 2021, Немање Миленковића, Вука Радуловића, Тијане Палковљевић и Дарка Полића, посетила Петроварадинску тврђаву, а након тога обишли и Сремске Карловце, где им је чланица тима Нови Сад 2021, Весна Латиновић, представила пројекте који ће бити реализовани у сарадњи са партнерским општинама Беочин, Ириг и Сремски Карловци у склопу „Зоне 021″.

2021_290916_009

Petrovaradin Fortress

 

Разговор у Карловцима настављен је у Капели мира, где им је Горан Томка представио Стратегију за културни развој града, након чега је уследио и округли сто са темом: ,,Учешће свих актера културе у изради стратегије и њена будућа примена” . На истом месту уваженим гостима представљен је концепт Капеле мира, једна од окосница пројекта, од стране члана Уметничког савета пројекта Нови Сад 2021, уметника Данијела Бабића, као и члана Градског већа задуженог за културу, Далибора Рожића.

 

Посета је настављена у Академији уметности, где је представнике Панела дочекао Декан Синиша Бокан. Том приликом комисији су представљени пројекти са којима је Академија аплицирала, након чега је у Матици српској Професор Драган Станић, председник ове угледне институције, Панелу представио ову најстарију српску књижевну, културну и научну институцију. На истом месту је Менаџер за међународну сарадњу и комуникацију пројекта Нови Сад 2021 Вук Радуловић представио цео тим који је вредно радио на њему: Организациони одбор, Апликациони тим и Оперативни тим.

На састанку у Градској кући, Министар културе и информисања, Владан Вукосављевић, председник Покрајинске владе Војводине, Игор Мировић, градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић и Покрајински секретар за културу, Мирослав Штакић, једногласно су пружили подршку кандидатури Новог Сада, истичући да је реч о пројекту од националног значаја и да као такав има подршку сва три нивоа власти, локалне, покрајинске и републичке.

img_3517

City hall

 

На ручку у Újvidéki Színház, члановима Панела представљени су пројекти усмерени ка подстицању интеркултуралне сарадње и пројекти представника националних мањина, уз присуство представника ромске, јеврејске и мадјарске националне мањине, а домаћини су били Директор позоришта Валентин Венцел, Драган Рајић из Центра за производњу знања и вештина, Представница Завода за заштиту споменика културе, Катарина Максимов, и представница Јеврејске општине, Гордана Тодорић.

 

Чланови Панела, заједно са директорком Музичке школе „Исидор Бајић“, Радмилом Ракин-Мартиновић и Весном Каћански, чланицом Уметничког савета Нови Сад 2021, обишли су градилиште будућег Новосадског уметничког центра, односно Музичке и балетске школе са концертном-студијском двораном на Лиману 3, која би требало да буде изграђена до краја 2018. године, што је на састанку и наглашено.

img_3680

New Novi Sad artistic centre

 

Један од основних циљева пројекта Нови Сад 2021 је децентрализација културног садржаја, па су том приликом гости посетили и један од омиљених делова Новог Сада, Ново Насеље, упознали се са удружењем Ново Културно Насеље и пројектима који имају за циљ да прошире културу изван центра града. Вукашин Гроздановић координатор пројекта ОПЕНС представио је даље планове у реализацији иницијативе да Нови Сад постане Европска престоница младих 2019. године, истакавши повезаност са пројектом ,,Нови Сад 2021″.

Свој обилазак Новог Сада европска делегација завршила је разговором са бизнис сектором у будућем Youth creative polis и посетом Мануал музеју заборављених уметности, где су имали прилике да упознају власника компаније The Manual Co, Синишу Жарина. Током састанка представљен је пројекат ,,Freedom festival„. На истом месту сусрели су се и са Велибором Михићем из новосадске компаније РТ-РК, као са представницима компаније Меркатор, Мајом Веселиновић и Матијом Протићем. Иван Петровић, Директор ЕГЗИТ фондације том приликом им је предочио два планирана пројекта, Музеј фестивала и креирање креативног хаба у овом делу града.

Оставите одговор