OUTINGS PROJECT – Мурали инспирисани уметничким наслеђем

Објављено у категорији: Вести

Пројекти Нова места који, уз активно учешће суграђана, предвиђају креирање малих јавних простора широм Новог Сада и За нове мурале, који укључује низ акција везаних за уређење зидних површина ове године, део су програмског моста Нада посвећеног јавним просторима и изградњи капацитета, представљају фокус пројекта Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

Један од првих пројеката у оквиру програма За нове мурале јесте Outings Project који реализују Галерија Матице српске и Француски институт у Србији у сарадњи са Омладинском престоницом Европе – ОПЕНС 2019 од 14. до 18. августа.

Outings Project осмислио је француско-корзикански визуелни уметник Жилијен де Казабјанка (Julien de Casabianca) као глобални уметнички пројекат чији је главни циљ демократизација класичне уметности кроз израду мурала инспирисаних уметничким наслеђем.

Реализација пројекта започеће радионицом израде мурала у којој ће учествовати двадестак младих узраста од 14 до 19 година, који су се пријавили путем јавног позива. Кроз радионице учесници ће размењивати искуства и интерпретирати значења уметничких дела из колекције Галерије Матице српске, а затим изабрати уметничка дела на основу личних преференција и фотографисати их. Крајњи резултат радионице биће израда различитих колажа који ће бити аплицирани као мурали на запуштеним зидовима новосадских зграда. У суботу 26. августа и 16. септембра кустоси и учесници радионице заједно ће повести заинтересовану публику да обиђу град и места на којима су постављени мурали, а затим и саму Галерију Матице српске и испричају своја искуства у перцепцији и интерпретацији уметничког дела.

Поред радионице, у среду 16. августа у 11 часова, уметник Жилијен де Казабјанка ће на фасади зграде на Тргу незнаног јунака 1а са погледом на Београдски кеј израдити мурал који представља мотив са слике Анђео мира I Стевана Алексића из колекције Галерије Матице српске. Казабјанкина верзија ове слике биће штампана у величини од 12 до 15 метара и постављена на одговарајући зид.

Тим муралом, као и оним мањим насталим на радионицама, биће створена необична веза између човековог свакодневног простора и културног наслеђа.

Као круна пројекта у Новом Саду, у петак 18. августа у 20 часова, у Галерији Матице српске биће отворена изложба фотографија мурала Жилијена де Казабјанке које красе фасаде најразличитијих градова света, попут Париза, Њујорка, Варшаве, Москве, Јерусалима, Сан Франциска и других.

Више о овом пројекту и уметнику Жилијену де Казабјанки можете пронаћи на сајту www.outings-project.org.

Оставите одговор