Отворени позив за уметничку резиденцију у Печују

У оквиру резиденцијалног програма „Plants AiR – Уметник у гостима”, отворен је конкурс који пружа прилику заинтересованим списатељицама и писцима да бораве и стварају у мађарском граду Печују.

Резиденција траје месец дана, оквирно у периоду од 1.12. до 31.12. 2020. године, а за то време млади уметници ће писати у оквиру одређеног концепта и на задате теме, у договору са организацијом-домаћином.

Кандидати и кандидаткиње морају испуњавати следеће услове:

  1. Да су пунолетни држављани Републике Србије
  2. Да доказано раде и делују на књижевној сцени града Новог Сада и/или у оквиру „Зоне 021” (општине Ириг, Беочин, Сремски Карловци)
  3. Да се баве књижевном уметношћу
  4. Да течно говоре енглески језик
  5. Да нису изабрани у ранијем периоду за неки од резиденцијалних програма Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”

 

НАПОМЕНА: На овај конкурс могу се пријавити и студенти Универзитета у Новом Саду који су држављани Републике Србије, без обзира на место пребивалишта.

 

Обавезна документација коју шаљу кандидати и кандидаткиње са пребивалиштем у Новом Саду или Зони 021 (Ириг, Беочин, Сремски Карловци) садржи:

1. Биографију на енглеском језику у којој се наводи професионално уметничко искуство са целокупном библиографијом;
2. Мотивационо писмо на енглеском језику у којем објашњавају разлоге интересовања за учешће на конкурсу и потврђују испуњеност услова конкурса;
3. Скенирану прву страницу индекса и скенирану страницу на којој се налази потврда о овереном семестру за оне кандидате и кандидаткиње који су студенти Универзитета у Новом Саду, али немају пребивалиште у Новом Саду, ни у Зони 021 (Ириг, Беочин, Сремски Карловци).

Наведену документацију потребно је послати на имејл адресу plantsair@ns2021.rs, са назнаком „Резиденцијални програм Печуј” најкасније до 15. августа 2020. године у поноћ.

 

Кандидати и кандидаткиње ће бити оцењени на основу два критеријума – претходно објављених есеја, чланака и критика у књижевним часописима и претходно објављеним књижевним делима.

Локални жири ће у року од 7 дана од датума завршетка конкурса предложити три кандидата који су остварили најбоље оцене према наведеним критеријумима, а организација-домаћин „Verartis” доноси коначну одлуку и од предложених бира једног кандидата – учесника резиденције, најкасније до 31. августа 2020. године.

Одабраном резиденту биће покривени трошкови пута, обезбеђен смештај, простор за рад, промоција резиденције и новчана накнада за рад и путне трошкове у укупном износу од 72.000 динара.

За сва питања у вези са конкурсом можете се обратити путем имејла plantsair@ns2021.rs, а више о организацији-домаћину и искуствима претходних уметника-резидената у Печују можете сазнати путем сајта.

Резиденцијални програм „Plants AiR – Уметник у гостима” реализује Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, у сарадњи са организацијом „Verartis” из Печуја.

Циљ програма „Уметник у гостима” јесте интернационализација локалне уметничке сцене, едукација и умрежавање локалних и иностраних уметника. Кроз боравак локалних уметника у иностранству и иностраних уметника у Новом Саду, размењују се искуства и знања и подстиче интеркултурални дијалог, што је један од основних циљева пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.