Отворени позив за резиденцију у Каунасу

Kaunas Artists’ House (КАХ, Литванија) и Културни центар ЛАБ (Нови Сад, Србија) започињу спровођење реципрочног резиденцијалног програма ‘ДеМо’ (скраћено од Decoding Modernity – Дешифровање Модернизма). Циљ програма је истраживање веза између различитих модернизама и разјашњење модернизма као феномена у ширем смислу времена и простора, као и кроз културне, научне, друштвене и индустријске напретке.

Како би се проширио појам модернизма, реципрочан резиденцијални програм ДеМо биће посвећен анализи модерног архитектонског термина EXISTENZMINIMUM и јачини његовог значења у овим нестабилним временима. Тема отвореног позива истовремено је концептуално одређена тренутним немогућностима и пандемијом, што такође одређује границе нашег постојања као и ограничења западног модернизма.

Поред изузетно широког значења термина, EXISTENZMINIMUM је архитектонска дефиниција која се односи на одржавање људских потреба за удобно и приступачно пребивалиште након Првог светског рата. Термин су осмислиле немачке послератне архитекте ‘Нове стварности’. Они су желели да стварају што исплативија места за живот, делимично због послератне кризе у Немачкој, а делимично да би испунили обећање Вајмарског устава. Како изгледају наши минимални егзистенцијални захтеви данас? Како се то променило током карантина? Како сада доживљавамо послератна архитектонска начела?

Уметници из Србије подстичу се да аплицирају својим пројектима који би осликавали историјске, урбане и друштвене развитке који се тичу услова за живот између потреба и захтева, све време проучавајући и позивајући се на кључни термин – EXISTENZMINIMUM, простор за преживљавање. Од уметника се очекује да развију пројекат заснован на интердисциплинарном истраживању, као и да га спроведу у дело док су физички у резиденцијама модернистичких простора Каунаса.

 

О ПРОГРАМУ

 

Како би понудили ширу перспективу модернизма или модернизама ДеМо, трогодишњи програм (2020-2022) Kaunas Artists’ House, заједно са Derry ~ Londonderry Center for Contemporary Art резиденцијом у Ници, Културним центром ЛАБ у Новом Саду и другим партнерима, овај програм позива уметнике, кустосе, истраживаче из културних области, и мултидисциплинарне колективе да истражују могуће приступе, преклапања и одступања међу различитим модернизмима, њихове форме и изразе. Више информација о партнерима и резидентима можете наћи на линку.

 

УСЛОВИ

 

Резиденцијални програм биће подељен у две фазе:

I. Уводни део: два месеца онлајн истраживања и развијања пројекта под менторством локалних експерата (1. новембар – 31. децембар), 2020;
II. Три недеље физичког боравка у Каунасу 2021. (тачан датум зависи од ситуације са пандемијом);

Потребно је да заинтересовани уметници испуњавају следеће критеријуме:

  • да су стручњаци из архитектуре, визуелне уметности или да делују у области уметности у јавном простору;
  • пожељно је познавање критичких урбаних теорија и добро познавање енглеског језика.

Изабрана два уметника из Србије добиће хонорар за уметника у износу од 800 евра; менторинг у вези са пројектом као и личне онлине консултације са локалним експертима зарад развитка резиденцијалног пројекта, Новембар – Децембар, 2020; смештај и џепарац за период од три резиденцијске недеље у Каунасу; путне трошкове* од Србије до Каунаса и потребне материјале за уметничку продукцију у 2021; приступ мрежама и изворима у Каунас граду/Каунас дистрикту. Предност имају кандидати из Новог Сада и Зоне 021 (Ириг, Беочин, Сремски Карловци).

КАХ (Каунас) и КЦ ЛАБ (Нови Сад) представљени су као институције приступачне за особе са инвалидитетом, међутим ни зграда КАХ-а ни зграда КЦ ЛАБ-а тренутно нису погодне за особе у инвалидским колицима.

Пријава треба да садржи:

  • портфолио 3-5 одабраних радова обједињених у једном ПДФ фајлу који не прелази 10 МБ;
  • радну биографију са главним пројектима: учествовање у групним и индивидуалним изложбама, резиденцијалним програмима, итд.;
  • предлог пројекта (500-1000 речи) за Резиденцијални програм ДеМо: EXISTENZMINIMUM;

Да бисте се пријавили, молимо вас да приложите потребну документацију на гугл формулар. Формулар попуњавате на енглеском језику. У случају недоумица или питања, контактирајте agne@kmn.lt. Рок за пријаву је 7. октобар.

Одлука о изабраним уметницима биће донета 20. октобра, а селекцију ће направити координатори партнерских организација.

Партнери на пројекту су Kaunas Artists’ House, Каунас 2022: Модернизам за будућност, Културни Центар ЛАБ, Фондација “Нови Сад 2021”.