Отворени јавни конкурси за овогодишњи Калеидоскоп културе у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

У сусрет 2022. години кад ће Нови Сад званично понети титулу културне престонице Европе, и ове године Српска Атина представиће културу заједништва кроз пет уметности током пет недеља трајања Калеидоскопа културе, од 2. септембра до 8. октобра. У духу активирања свих релевантних актера на културној сцени, те култних градских простора, културних станица и нових места, стављајући их у службу културе и уметности, Фондација Нови Сад – Европска престоница културе упутила је отворени позив за учешће на предстојећем Калеидоскопу. Јавни позив, у укупној вредности од 12,5 милиона динара, обухватиће визуелну, примењену, извођачку уметност, књижевност и архитектуру, а биће реализован у сарадњи са реномираним партнерима, као што су престижна светска институција за развој и експеримент на пољу трансмедијске уметности и нових ликовних медија, Арс Електроника, потом уметничка галерија у аустријском Ст. Полтену (Landhausgalerie Ausstellungsbrücke), Друштво архитеката Новог Сада, а уз подршку Аустријског културног форума и Центра за промоцију науке.

Јавни конкурс за суфинансирање пројеката за реализацију програма у просторима културних станица, Креативног дистрикта и Нових места са фокусом на музику, позоришну уметност и уметничку игру, књижевност, те сликарство, графику, цртеж, фотографију, скулптуру, видео-уметност, дизајн, архитектуру, аудио-визуелно и дигитално стваралаштво и мултимедију, али и мјузикл, циркус, пантомиму, уличну уметност и слично, биће отворен до 5. јула. Поред тога, уметници су позвани да се пријаве за учешће на изложби коју Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” организује са канцеларијом Покрајинске владе Доње Аустрије у Ст. Полтену, у галерији „Landhausgalerie Ausstellungsbrücke”. Више информација о отвореном јавном конкурсу доступно је у делу сајта „Јавни позиви” (Јавни конкурс „Калеидоскоп културе”).

Појединци или групе уметника (неформалне или правно формалне), компаније, факултети и друге институције које делују у области нових ликовних медија и савремених уметничких пракси позване су да учествују у јавном конкурсу за израду и реализацију решења за излагање на националном павиљону Арс Електронике у оквиру Каледиоскопа Културе 2021. године у Креативном дистрикту у Новом Саду. Победнички рад би требало да буде од националног значаја у виду приказа и грађења капацитета српског уметничког израза, а Арс Електроника као партнер представља најпрестижнију институцију која подстиче развој и експеримент на пољу трансмедијске уметности и нових ликовних медија. Рок за подношење понуда у отвореном поступку је 6. јул 2021, а више информација може се пронаћи у делу сајта „Јавни позиви” („Конкурс за дизајн за прикупљање идејних решења за излагање на националном павиљону Арс Електронике”). Одговоре на најчешће постављана питања о овом конкурсу можете пронаћи у овом документу.

Посебан и важан сегмент Калеидоскопа културе чини архитектура, те ће у току јуна бити расписан урбанистичко – архитектонски конкурс за уређење малих јавних простора у Новом Саду под називом „Нова места”. Конкурс ће бити реализован у сарадњи са Друштвом архитеката Новог Сада, а право учешћа имаће сва стручна правна и приватна лица – ово подразумева архитекте, урбанисте, пејзажне архитекте као и студенте из ових области. Више о овом конкурсу ускоро на сајту ДАНС-a, као и на званичном сајту престонице културе.

Циљ отвореног јавног позива је допуна и обогаћивање програма Калеидоскопа културе, као легатског и једног од највећих програмских лукова у оквиру титуле Европске престонице културе, али и подстицање локалне сцене за укључивање у пројекат од националног значаја за Републику Србију.

Оставите одговор