Мултимедијалним програмом отворен Kaлеидоскоп културе

Објављено у категорији: Вести

У суботу, 25. августа испред Чешког магацина 30 минута уметности означило је почетак Калеидоскопа културе уз комбинацију уметничких форми које реализује тим младих уметника вођених идејом заједничког креирања простора и програма културе. Отварање су својим наступима увеличали и једна од наших најзначајнијих пијансткиња Нада Колунџија, новосадска трупа „Тело  као инструмент” као и познати мултиинструменталиста и певач Слободан Тркуља уз несвакидашњи мапинг и уметничку светлосну пројекцију.

Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић  истиче да је овај пројекат покренут да би био један од легата.

„Поред тога што желимо да ту највишу амплитуду прикажемо 2021. године, овај пројекат са још јачим, програмским и уметничким заједничким наступањем са свим организацијама и уметницима, треба заправо да настави да живи и после 2021. године. Ово је само пет недеља када је он највидљивијии. Поента је да људи, а то су грађани, организације, публика и уметници заједно креирају своју културу, културу Новог Сада. Сви они су део невиђивог процеса који се остварује кроз различите програме. Тако Калеидоскоп функционише. То није само однос у ком сте ви публика или креатор, него сте ви и креатор и публика и актер. Људи су ти који чине мост да се ти програми и процеси заиста десе”.

Слободан Тркуља каже да је поласкан што је имао прилику да наступи на отварању пројекта оволиких размера.

„Ово је јединствена прилика да Нови Сад покаже то своје лице Европске престонице културе на један другачији начин. Српска Атина није имала до сад овакав један пројекат. Оно што је значајно јесте да ћемо сви имати прилику да у следећих 40 дана видимо, доживимо и будемо инспирисани  визијом и уметношћу разних ствараоца. Част ми је што сам имао прилику да будем део Калеидоскопа ”.

Ана Врбашки и Марко Дињашки / Тело као инструмент слажу се са Тркуљом када кажу да је Нови Сад створен за овакав пројекат: „Калеидоскоп слави разноврсност новосадске културне сцене. Колико смо, ипак, у основи исти, илустровали смо вечерашњим наступом.”

Без обзира што је Нови Сад освежила киша у суботњој ноћи, мултимедијални перформанс је одржан и на одушевљење присутних симболично означио почетак приче Калеидоскопа културе који ће до краја септембра представити више од 400 културних програма у Новом Саду.

Оставите одговор