Орхану Памуку уручена награда „Милован Видаковић”

Објављено у категорији: Вести

Након што су награду „Милован Видаковић“ коју додељује Међународни фестивал прозног стваралаштва „Просефест“ Културног центра Новог Сада добили од страних писаца Ђерђ Конрад, Клаудио Магрис, Давид Гросман, Алберто Мангел и нобеловац Марио Варгас Љоса, данас је у Новом Саду у Огранку Српске академије наука и уметности, ову награду примио и турски књижевник Орхан Памук који је 2006. године, када је овај Фестивал настао, добио Нобелову награду за књижевност.

Памук је дан пре гостовања у Новом Саду одржао предавање у Српској академији наука и уметности, где је дошао на позив „Геопоетике“, издавача његових дела у Србији. Захваљујући управо „Геопоетици“ наши читаоци су протеклих година били у прилици да читају Памукова најзначајнија дела, а роман „Чудан осећај у мени“ је објављен прошле године као први превод тог романа на било који страни језик, само неколико месеци након што је у објављен у Турској. Такође, зајваљујући „Геопоетици“, објављен је на српском језику и најновији Памуков роман „Жена црвене косе“.

-Захваљујем се Фестивалу „Просафест“ на овој награди која ми значи пуно јер су је добили и моји пријатељи: Конрад, Магрис, Мангел, Гросман и Љоса. Хвала вам што сте је дали мојим пријатељима и мени. Награде ми значе јер су ми оне оправдање да идем широм света, путујем и да упознам своје читаоце, упознам различите културе. Тако ћу данас имати прилике да упознам и вас и да шетам Новим Садом, истакао је Памук који је нагласио да и у његовој домовини има фестивала који подсећају на првог турског модерног писца, као и чињеницу да концепт Фестивала по којем млади људи читају и разговарају са писцима сматра важним јер и сам, предајући један семестар на Колумбијском универзитету зна да су млади студенти најбољи читаоци.

Награду „Милован Видаковић“ Памуку је уручио Недељко Мамула, уредник говорног програма Културног центра Новог Сада и уредник „Просефест“-а, који је званично позвао светски познатог писца да буде гост фестивала „Просефест“ 2019. године када је Нови Сад Омладинска престоница Европе, или 2021. године када је Нови Сад Европска престоница културе.
На церемонији доделе је говорио и Ненад Шапоња, председник Организационог одбора „Просефест“-а који је ове године по 10. пут одржан у Новом Саду.

У част Орхана Памука, у просторијама Огранка САНУ су приређене три изложбе књига. Културни центар Новог Сада организовао је три поставке: изложбу књига Орхана Памука на српском језику које објављује „Геопоетика”; изложбу раритетних издања првог српског писца модерне прозе Милована Видаковића чије име међународна награда носи, као и изложбу о Међународном фестивалу прозног стваралаштва „Просефест”.

Оставите одговор